Станом на 13 березня в Миколаївській області сформовано 925 дільничних виборчих комісій. Найбільша кількість ДВК на окрузі №130 – 233. Процес їх формування проходив без суттєвих порушень, окрім засідання ОВК №131, яке було перерване викликом поліції.

Склад ДВК по округу №127 був сформований 12 березня. Засідання пройшло спокійно, без суперечок чи конфліктів. Комісія зареєструвала подання від  20 кандидатів.

На ОВК №128 засідання по формуванню ДВК розпочалось 11 березня. Як повідомив голова комісії Дмитро Жовнерик, комісія зареєструвала подання від 17 суб’єктів. Однак з’ясувалося, що з подання від Юлії Тимошенко голова запропонував виключити кандидатуру Олексія Луценка, оскільки він вже зареєстрований довіреною особою Олександра Соловйова. Крім того, голова зазначив, що на шести спецдільницях не вистачає кандидатур для формування мінімального складу. Через те, що в такому випадку склад ДВК доукомплектовується за поданням голови ОВК із урахуванням пропозицій членів ДВК, для підготовки кандидатур було оголошено  технічну перерву до 12 березня.

Наступного дня засідання комісії тривало з 13:00 до 22:00. Спершу виникла затримка, оскільки деякі подання так і не надійшли, голова був змушений знову оголосити перерву для пошуку кандидатур. Близько 15:00 представниця адміністрації Інгульського району, в приміщенні якої розміщується комісія, попросила присутніх вийти на вулицю, оскільки на цей час були заплановані навчання з пожежної безпеки. Голова встиг зачитати квоти, які вирахувала система, і присутні покинули зал засідань. З 15:30 до 18:00 члени комісії знаходились на робочому місці, однак нічого не відбувалось. За словами спостерігача ОПОРИ, розподіл керівних посад серед членів ДВК здійснювався головою ОВК і заступником голови вручну з урахуванням інформації про попередній досвід роботи у виборчих комісіях та у відповідності до квоти, яка визначалася за допомогою інформаційно-аналітичної системи (далі – ІАС) «Вибори Президента України». Після технічної перерви з 18:00 до 20:00 засідання знову почалось із затримкою, оскільки у розподілі квот була знайдена помилка. Врешті-решт після 21:00 списки членів ДВК були сформовані.

Склад ДВК по округу №129 був сформований на засіданні комісії 12 березня. ОВК зареєструвала подання від 17 кандидатів. Лише одна ДВК утворена в мінімальному складі з 9 осіб – спецдільниця в Миколаївському СІЗО. До складу більшості дільниць (64 зі 106) увійшли по 13 осіб.

Пропорційна частка кожної категорії керівних посад у ДВК окремо для малих, середніх, великих звичайних та спецдільниць визначалася з використанням ІАС «Вибори Президента України».

Засідання окружної виборчої комісії №130 мало відбутися 12 березня, о 15:00, про що спостерігачу ОПОРИ повідомив голова комісії. Але, коли той прибув на місце, з’ясувалося, що засідання почалося на годину раніше, тому представник ОПОРИ на нього не потрапив. Йому лише вдалося з’ясувати, що комісія зареєструвала подання від  19 кандидатів.

11 березня під час засідання ОВК №131 виник конфлікт, який завершився викликом поліції. Член ОВК Анатолій Майданевич, не отримавши завчасно проекту рішення та необхідних матеріалів, почав вимагати від голови інформацію щодо формування ДВК. Однак на початок засідання комісія мала лише чорновий варіант проекту постанови. Коли член комісії Анатолій Майданевич вдруге звернувся до голови з цим проханням, останній викликав правоохоронців, повідомив спостерігач ОПОРИ. Більше 5 представників поліції прибули в приміщення Будинку культури, де знаходиться ОВК, та запросили для надання пояснень члена ОВК Анатолія Майданевича. Засідання почалося без нього. Комісія зареєструвала подання від 19 кандидатів.

Члени ОВК №132 зібралися на засідання 10 березня. Але через те, що системний адміністратор не з’явився, то всі подання приймалися на електронних носіях без перевірки. Коли, нарешті, знайшли йому заміну, то виявили в поданнях безліч дрібних помилок, тому станом  на 10 березня списки ДВК не були сформовані.

11 березня члени ОВК зібрались на засідання без голови комісії та секретаря.  Довго чекали списки та розподілу квот. Склад ДВК із керівним складом затвердили лише о 4 годині ранку 12 березня. Комісія зареєструвала подання від 20 суб’єктів. Порушень не було.

«Як показує аналіз складу дільничних виборчих комісій, правом мати своє представництво у комісіях Миколаївської області скористалися в середньому 18 кандидатів на пост Президента України. Тому склад дільничних комісій не став численним, як це відбулось із окружними комісіями. І як свідчить практика, від 9 до 18 членів цілком достатньо для належної організації роботи ДВК. У той же час, відповідно до абзацу 2 частини 8 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» в разі необхідності, для забезпечення дільничними виборчими комісіями належної підготовки та проведення виборів, у тому числі в день голосування, окружна виборча комісія може збільшити склад ДВК до вісімнадцяти осіб за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів цієї комісії», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Відповідно до частини 11 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» кожний суб’єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (крім Міністерства закордонних справ України) має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у дільничних виборчих комісіях. Частка керівних посад для кожного суб’єкта подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій в межах територіального виборчого округу визначається відповідно до кількості кандидатур, включених від цього суб’єкта до складу дільничних виборчих комісій, у відношенні до загальної кількості осіб, включених до складу дільничних виборчих комісій. Особа, включена до складу дільничної виборчої комісії за поданням голови окружної виборчої комісії (для закордонної виборчої дільниці − за поданням Міністерства закордонних справ України), може бути призначена на керівну посаду в цій комісії тільки у разі відсутності кандидатур на таку посаду від кандидатів на пост Президента України. Розподіл керівних посад між суб’єктами подання в межах часток, визначених відповідно до цієї частини, визначається окружною виборчою комісією (для закордонної виборчої дільниці − Центральною виборчою комісією). При цьому повинна бути дотримана приблизна рівномірність територіального розподілу посад, отриманих представниками кожного суб’єкта подання».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: