На Сумщині ОПОРА констатує відсутність контролю за дотриманням рекламного законодавства у виборчій агітації в регіоні. З початку виборчого процесу спостерігачі двічі звертались до Держпродпроспоживслужби зі зверненням про можливі порушення законодавства про рекламу в матеріалах передвиборчої агітації. У відповідях установа посилається на відсутність відповідних повноважень. ОПОРА наполягає на тому, що такі дії є порушенням прав споживачів у сфері реклами і публічно звертається до всіх установ та організацій, які можуть вплинути це питання, не допускати порушень законодавства про рекламу під час виборчого процесу.

Йдеться про використання державних символів у матеріалах передвиборчої агітації Юлії Тимошенко та Петра Порошенка. А саме про агітаційні білборди кандидатки на пост Президента України Юлії Тимошенко та поширення буклета, схожого на закордонний паспорт, за Петра Порошенка, які містили елементи Державного Герба України.

У лютому спостерігачі ОПОРИ двічі надсилали офіційні звернення керівництву Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області з проханням вирішити питання щодо припинення порушення прав споживачів у сфері реклами та прийняти рішення про зупинення розповсюдження подібної  реклами на території міста Суми та Сумської  області.

1 березня ОПОРА отримала листи від управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області про те, що питання розповсюдження інформації, про яку повідомляла ОПОРА, до компетенції Держпродспоживслужби не відноситься. Відомство посилається на ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», у якому споживач-фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника.

Представники центрального офісу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів підтвердили повноваження даного органу щодо контролю дотримання законодавства про рекламу.

За словами громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області, представники територіального підрозділу мали всі повноваження розглянути питання щодо даного правопорушення та притягнути до відповідальності винних за розміщення та розповсюдження політичної реклами із використанням державних символів. У Положенні про головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області, яке затверджено наказом №564 від 17.07.2017 року зазначено права щодо складання адміністративних протоколів у разі порушення законодавства та прийняття  рішень про накладання штрафів на винних осіб.

У законодавстві чіткого визначення щодо порушень політичної реклами немає, а ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» визначено, що споживач – це фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.  Тому представниками  Держпродспоживслужби в Сумській області, законодавство про рекламу трактується як інформація, яка розповсюджується з метою формування або підтримки обізнаності споживачів реклами щодо суб’єктів господарювання або товарів, робіт чи послуг.

Виборча омбудсменка подала інформаційні запити щодо роз'яснення повноважень цього державного органу в сфері дотримання законодавства про рекламу.

За словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області, наразі незрозуміло, хто захищає державні символи від використання у рекламі в регіоні. «Ми наполягаємо на тому, що використання державних символів у політичній рекламі є порушенням закону про рекламу. І, враховуючи, що вибори є суспільно важливим процесом, усі контролюючі організації та установи повинні згуртуватися, аби унеможливити будь-які спроби порушень під час виборчого процесу. А тому публічно звертаємось до всіх установ та організацій, які можуть вплинути на вирішення цього питання і не допускати порушень законодавства про рекламу під час виборчого процесу», - зазначає вона.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців. За коментарями звертайтеся: