На Кіровоградщині представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували агітаційні матеріали кандидатів у Президенти Олександра Соловйова та Руслана Кошулинського, розміщені з порушенням виборчого законодавства.

13 березня представники Громадської мережі ОПОРА звернулися із заявою до Світловодського відділу поліції ГУНП України в Кіровоградській області щодо розміщення агітаційних плакатів Олександра Соловйова у невстановлених місцях. Зокрема, на стовпах, стічних трубах та інших місцях. На плакаті зображено портрет кандидата у Президенти та слоган «Прийшов час розумної сили! Приєднуйся!».

Олександра Соловйова висунули на вибори політична партія «Розумна сила». Телефон партії, який вказаний на всеукраїнському сайті, знаходиться поза зоною досяжності.

Також представники ОПОРИ зафіксували розміщення у невстановлених місцях агітаційних плакатів кандидата у Президенти Руслана Кошулинського. У центральній частині міста розмістили плакат із зображенням політика та слоган «Єдиний вибір українців» на стовпах, паркані, дверях та на парковці для велосипедів. Спостерігачі ОПОРИ звернулися із заявою до Кропивницького відділу полції ГУНП України в Кіровоградській області.

Очільник Кіровоградського обласного осередку ВО «Свобода» Андрій Міщенко зазначив, що йому невідомо про цей факт.

«Агітаційні матеріали із зображенням Олександра Соловйова та Руслана Кошулинського розміщені з порушеннями за різними адресами. Нагадаємо, що міська рада Кропивницького виділила для розміщення агітацій спеціальні місця. На попередніх виборах ми неодноразово фіксували подібні правопорушення», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

Згідно з ч. 7 ст. 8 Закону України «Про рекламу» розміщення   реклами   та/або   рекламних   засобів на підтримуючих,  опорних  та  інших  елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється.

Таке розміщення агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України може мати ознаки порушення за ст. 212-14 КУпАП.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.