Зірки української естради, магнітики із зображенням кандидатки в Президенти, млинці від місцевого депутата – так політики та команди кандидатів у Президенти нагадували про себе на початку весни. Спостерігачі ОПОРИ відвідали деякі масові заходи в районах області, які проходили в області у першій декаді березня, та «походили» партійними сайтами. ОПОРА зафіксувала ймовірні порушення під час проведення передвиборчої агітації, а також з'ясовувала, якими шляхами політики намагаються здобути симпатії  виборців.

8 та 9 березня одразу в трьох населених пунктах Сумщини відбулись концерти в рамках всеукраїнського туру на підтримку кандидатки на пост Президента України Юлії Тимошенко. У Шостці, Конотопі та Боромлі з виборцями спілкувались заступник голови партії ВО «Батьківщина», народний депутат України Іван Крулько, а розважальну складову програми забезпечували зірки естради Павло Зібров та Анастасія Приходько.

За даними поліції, у Шостці на захід зібрались близько 1000 людей. Плакати, які анонсували цю подію, були розміщені з порушенням правил благоустрою, зокрема на стовпах електричного освітлення. Під час концерту в Шостці до поліції звернулась невідома особа, яка повідомила про те, що неподалік сцени чоловік розклеює аркуші з образливими словами на адресу кандидатки Юлії Тимошенко. За цим фактом поліція проводить перевірку.

За даними поліції, у Конотопі захід відвідали 400 громадян, у Боромлі – близько 2 тисяч. Порушень громадського порядку поліцейськими не зафіксовано.

Напередодні 8 березня в агітаційних наметах Юлії Тимошенко разом із паперовою агітацією за лідерку ВО «Батьківщина» дарували магніти з зображенням кандидатки в Президенти.

У Сумах на початку весни з'явились борди Олега Ляшка (Радикальна партія) «Україночкам - любов та увагу». А у вихідні в північних районах області – смт. Свеса на Ямпільщині та с. Шалигине на Глухівщині -  побував агітаційний проект Ляшкобус.

\

Представники Радикальної партії у Лебедині напередодні 8 березня вітали персонал та пацієнток неврологічного відділення Лебединської Центральної районної лікарні. Жінкам дарували квіти та вітальні листівки з привітанням від кандидата на пост Президента України Олега Ляшка – про це йдеться у повідомленні на партійній сторінці у мережі Facebook.

8 березня депутат Сумської обласної ради, представник «Опозиційної платформи - За життя» Олександр Стрельченко побував у с. Тарасівка на Великописарівщині. На партійному сайті розмістили повідомлення, що народний обранець вітав жінок-героїнь. На фото видно, що депутат дарує жінкам квіти та схожий на конверт прямокутний предмет білого кольору. Нагадаємо, Олександр Стрельченко також є довіреною особою кандидата на пост Президента України Юрія Бойка у ТВО №162.

Представники цієї ж політичної сили також вітали матерів-героїнь у Шостці. Інформаційний сюжет про це показали в ефірі місцевого телеканалу. З відео також можна припустити, що разом із квітами партійці, ймовірно, дарують конверти. Ведуча випуску зазначила, що «у подарунок від народних обранців в одному з ресторанів міста для цих жінок був накритий святковий стіл, вручені квіти та подарунки».

У Конотопі представники Соціал-демократичної партії вітали жінок з 8 березня кольоровими повітряними кульками та агітаційними газетами.

Депутати «БПП «Солідарність» вітали квітами жінок в Лебединській міськраді. А депутат Охтирської міськради Федір Кіселар пригощав жіночі колективи місцевих закладів освіти з 8 березня святковими тортами. Про це ОПОРА також дізналась з повідомлення партійного сайту.

На початку березня жителів Кролевця під час масового міського свята Масляної частували «млинцями від Гороха». Свято проходило на площі Свободи в центрі Кролевця. «За ініціативи депутата фракції «Солідарність» в Сумській облраді Володимира Гороха біля палатки з написом «Млинці від Гороха» весь день професійні кухарі пекли смачні млинці», - йдеться у повідомленні на партійному сайті «БПП «Солідарність».

5 березня під час прес-конференції ОПОРА закликала місцеві організації політичних партій та самих кандидатів на пост Президента України утриматись від політично вмотивованої благодійної діяльності під час виборів. Це сприятиме загальній ситуації із дотриманням виборчого законодавства. Цей заклик стосується і випадків, коли благодійна активність формально не порушує законодавство і не може юридично вважатися підкупом виборців, але де-факто спрямовується на матеріальне стимулювання виборців.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини 3 статті 56 цього Закону.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців. За коментарями звертайтеся: