На останньому засіданні ОВК № 182, яка знаходиться в Херсоні, виявили подання однакових кандидатур в члени ДВК  від різних кандидатів в Президенти. 12 чоловік подали свої кандидатури від 2 кандидатів, одна особа – від трьох.

Як передає спостерігач ОПОРИ, 11 березня під час засідання ОВК № 182 член комісії Наталія Помазуновська від кандидата на пост Президента України Олександра Данилюка під час обговорення комісією питання щодо виключення кандидатур на членів ДВК, які дублюються від імені різних кандидатів заявила, що її донька не подавала подання від двох кандидатів одночасно.

 Але до ОВК було два подання від її імені – від кандидатів Юлії Тимошенко та Петра Порошенко. За словами Наталії Помазуновської, її донька робила подання тільки від кандидата Петра Порошенка, а тепер має бути виключена зі списку подань через дублювання заяв.

Член комісії Віталій Абрамов від кандидата Петра Порошенко зауважив пані Наталії, що її донька може податися на члена ДВК повторно в якості заміни того члена ДВК, який відмовиться від участі в роботі комісії. 

Як зазначила ОПОРІ Катерина Макарова, від імені якої надійшли подання, вона подавалась на члена ДВК від кандидата Петра Порошенка, проте в 2014 році працювала на виборах від Юлії Тимошенко. На питання, звідки могли взяти її персональні дані, жінка відповіла: «Не буду про це говорити, я сама в шоці. Тепер чекаю пропозиції працювати від Петра Порошенка на іншій дільниці».

Як прокоментувала заступник голови комісії № 182 Наталя Шатілова, всі особи, які подали більше одного подання, були відхилені, адже це є порушенням Закону України «Про вибори Президента України». За її словами, скоріш за все, люди таким чином підстрахувались, щоб отримати роботу в ДВК.

Як прокоментував радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, відповідно до абз. 2 ч. 6 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента України» до подання додається визначений перелік документів, серед яких заява про ненадання згоди на участь у роботі виборчої комісії іншим суб’єктам подання на відповідних виборах. У разі встановлення факту наявності такої згоди виборця, що надана іншим суб’єктам подання, ОВК з цих підстав може відхилити кандидатуру, яка подана від кількох кандидатів на пост Президента України. Якщо ж одна із зацікавлених осіб має обґрунтовані сумніви щодо достовірності документів, що посвідчують згоду особи, слід повідомити поліцію про наявність ознак підроблення цих документів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)