"Джинси" та матеріалів з ознаками замовності, пов'язаних з виборчим процесом, у друкованих ЗМІ у лютому було менше порівняно з попередніми зимовими місяцями. Такі дані щомісячного моніторингу ОПОРОЮ регіональних друкованих ЗМІ. Виявлено 18 публікацій, оформлених неналежним чином, де згадуються прізвища кандидатів у Президенти, У попередні періоди кількість таких матеріалів у регіональній пресі коливалась від 20 до 30.

ОПОРА  проаналізувала 45 номерів 25  найменувань обласних та районних друкованих видань, які виходять на території Сумщини. І хоч з паспортних даних деяких газет можна зрозуміти, що ці публікації розміщені на платній основі, позначки, передбачені законодавством про рекламу, відсутні.

Як і раніше, лідеркою за кількістю згадуваності у публікаціях без відповідних позначок, а часто і авторства, залишається Юлія Тимошенко. Очільницю ВО "Батьківщина" у регіональних ЗМІ згадували щонайменше 10 разів .

Так, наприклад, матеріал "Тимошенко розповіла, як влада заробляє на монетизації пільг" ("Білопільщина"), автором якого вказаний політичний експерт ІНПОЛІТ Денис  Гороховський, містить оціночні судження, натомість будь-які позначки про рекламний характер цієї публікації відсутні. Зважаючи на те, що стаття з таким самим текстом розміщена на інших ресурсах, можемо вважати цей матеріал таким, що може містити ознаки замовності.

ОПОРА вже повідомляла про публікації з ознаками "чорного піару" та порушення при висвітленні опитувань громадської думки, в тому числі і проти Юлії Тимошенко. Зафіксований матеріал проти лідерки БЮТ "Хто пролітає повз другий тур" (газета "Ваш шанс"). Матеріал розпочинають із інформації про викриття СБУ мережі підкупу виборців та вказують, що нібито розслідування з цього приводу «вийшли на виборчий штаб Тимошенко». Після блоку про підкуп автори публікації переходять до подання думок політичних експертів стосовно рейтингів Юлії Тимошенко, а наприкінці оцінюють шанси та називають її «збитою льотчицею, яка пролітає повз другий тур виборів».

Оціночні речення типу "кажуть, що схильність Тимошенко говорити неправду відома вже й за кордоном", "опитування авторитетних соціологічних компаній показують, що Тимошенко втратила лідерство і не проходить навіть до другого туру" надають публікації негативного забарвлення, а відсутність фактів, відсутність прізвища автора у публікації, оціночні судження дають підставу вважати статтю такою, що може мати ознаки замовності. Втім, цей матеріал, відповідно до паспорта видання, є платним (розміщений у відповідній рубриці "Політика"), однак згідно з законодавством про рекламу оформлений неналежним чином. Крім того, цей матеріал може містити недостовірні дані.

Без прізвищ авторів та відповідних позначок розміщені матеріали "Аграрії Сумщини підтримують Юлію Тимошенко ", "Вірити справам, а не обіцянкам" ("Білопільщина" від 9 лютого 2019 року), "Сумщина полюбила Тимошенко" ("Новини Тростянеччини" від 7 лютого 2019 року) та інші.

Другий за згадуваністю у лютневій друковані й пресі - Олег Ляшко ("Радикальна партія Олега Ляшка"). Політик побував на Сумщині у лютому. Більшість виявлених спостерігачами матеріалів на користь цього кандидата в Президенти містять детальні тези виступу лідера Радикальної партії але не марковані відповідним чином.  

Стаття "Олег Ляшко: Я приведу молодь до влади" (газета "ДС-Експрес"). Матеріал містить детальні тези виступу політика під час візиту на Охтирщину. Зазначається також, що зустріч з політиком проходила у місцевій школі, яка "завдяки допомозі народного депутата отримала 3 мільйони гривень із державного бюджету". Публікація містить оціночні судження, подані як безальтернативна думка її автора, наприклад,  речення "політик вже добився впровадження програми "Доступні ліки" та її розширення з нового року препаратами для онкохворих". Автор матеріалу не зазначений. Відповідних позначок про те, що стаття є рекламною, - немає.

"Олег Ляшко: у медицині потрібно наводити порядок"( газета "Білопільщина"). Факт відсторонення в.о. міністра освіти Уляни Супрун подається як безальтернативно позитивний здобуток політичної сили - "радикальна партія "добилася" відсторонення Супрун від керівництва МОЗ". Оскільки матеріал такого ж змісту розміщений і на ресурсах інших видань,  разом з відсутністю позначок про рекламний характер публікації та автора, наявністю оціночних суджень, ймовірно, може містити ознаки замовності.

Ще один матеріал на користь Олега Ляшка. "Україна повинна стати сильною" ("Роксолана Максі") висвітлює приїзд політика на Охтирщину. Без вказування автора та відповідних позначок публікація містить детальний опис виступу Олега Ляшка, а сам політик характеризується як "емоційний, відвертий, цілеспрямований і переконаний у торжестві справедливості політик". Безальтернативні оціночні судження типу "та і як не погодитись з словами, що відображають істинне становище України і її більшої частини населення, яка ледь зводить кінці з кінцями", відсутність авторства та відповідних позначок вказують на ймовірну замовність публікації.

Публікація  "Верховний головнокомандувач і дипломат: Порошенко виглядає як безальтернативний гарант курсу на Євросоюз та НАТО" (ДС-Експрес) подає суб'єктивну оцінку реалій зовнішньої політики у прив'язці до окремих політиків - кандидатів на пост Президента. Тільки зовнішньополітична діяльність одного з них - Петра Порошенка - подається як єдино успішна. Оціночні судження, відсутність фактів на підтвердження тих чи інших тверджень, риторичні запитання, відсутність автора тексту та відповідних позначок про рекламність публікації вказують на те, що цей матеріал  може містити ознаки замовності.

Ще один матеріал з такими ж ознаками, де згадується прізвище кандидата на пост Президента Петра Порошенка, - Місія Можлива-2 "Євросоюз і НАТО- головна мета стратегії Порошенка" розміщений у газеті "Ваш шанс". Згідно з паспортними даними видання, публікуються матеріали на платній основі, однак правила оформлення рекламних матеріалів порушені.

Під рубрикою "Політика" на платній основі, але без відповідних позначок, як того вимагає законодавство про рекламу, розміщено публікацію "Сергій Тарута: Україні потрібні не слуги, а ефективні українці. і країна запрацює" ("Сумщина"№7).

Виявлений також авторський матеріал з ймовірною прихованою рекламою "Ми діятимемо жорстко та рішуче. Цього від нас вимагає суспільство" на користь Валентина Наливайченка (Громадсько-політичний Рух "Справедливість"). На відміну від більшості публікацій, де згадуються прізвища кандидатів у Президенти, авторство у цій статті вказане. Приводом для публікації став візит кандидата до Білопілля. Стаття, яка займає більшу частину газетної шпальти, розширено подає тези виступу політика. На ймовірну замовність цього матеріалу вказують оціночні судження на кшталт "до речі, Валентин Наливайченко - один із небагатьох топ-політиків сучасної України, який іде до людей та здобуває довіру, відверто спілкуючись з виборцями" тощо.

"Щороку Україна втрачає до 400 мільярдів через корупціонерів. Ми повернемо ці гроші у бюджет," - матеріал на користь Анатолія Гриценка  розміщений у газеті "Путивльські відомості". З паспорта видання ОПОРА з'ясувала, що цей матеріал розміщений на платній основі - на це вказує позначка "зірочкок". Втім, вимоги законодавства про рекламу, яке чітко регламентує правила оформлення розміщення таких матеріалів, порушені.

Раніше ОПОРА повідомляла про наявність матеріалів з ознаками  "чорного" піару проти Володимира Зеленського  та Юлії Тимошенко у друкованих ЗМІ Сумщини.

Координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірина Стегній звертається до редакцій усіх ЗМІ з проханням дотримуватись норм виборчого та рекламного законодавства при оформленні та розміщенні матеріалів виборчої тематики.

Як зазначив у коментарі радник з юридичних питань ОПОРИ Павло Романюк, відповідно до частини 2 статті 56-5 Закону України «Про Вибори Президента України», інформаційні агентства та засоби масової інформації повинні поширювати повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані із виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
+380636899209
(#вибори; #opora; #опора)