На Луганщині 11 березня ОПОРА зафіксувала факт розміщення агітаційного банеру Петра Порошенка на приміщенні комунального закладу «Сватівський районний Народний дім «Сватова Лучка». Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Так, розтяжний банер орієнтовним розміром 2х3 метри із портретним зображенням у профіль Петра Порошенка та написом на червоному фоні «Кандидатів багато – Президент один! Порошенко Петро Олексійович» розміщений у місті Сватово біля центрального входу зазначеного комунального закладу на Майдані Злагоди, 43.

За відкритими даними, викладеними на сайті «Youcontrol», засновником установи є Сватівська районна рада Луганської області. У зв’язку з цим, розміщення політичної агітації на приміщенні містить ознаки порушення пункту 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» в частині, що стосується заборони розміщення агітматеріалів в приміщеннях органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. 

ОПОРІ не вдалося зв’язатися з адміністрацією закладу та звернутися  за коментарями. Водночас, за інформацією прес-служби Головного Управління Національної поліції в Луганській області правоохоронці зареєстрували зазначений факт, проводиться перевірка інформації.

ОПОРА нагадує, що ст. 212-14 КУпАП передбачає відповідальність за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)