Під час зустрічі голови ВО «Свобода» Олега Тягнибока  з громадськістю  міста Чернівці та області в приміщенні Чернівецької міської ради були розміщені агітаційні матеріали. Представниця ОПОРИ викликала поліцію. 

12 березня у Чернівцях відбулася зустріч, з головою ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком, подія була попередньо анонсована у місцевих ЗМІ. Місце зустрічі на афіші зазначалась «Будинок Чернівецької міської ради, зала 105». Окрім цього, оголошення про зустріч було розміщене  в приміщенні міської ради на дошці оголошень.

Під час заходу при вході та всередині приміщення Чернівецької міської ради спостерігачка ОПОРИ зафіксувала агітаційні матеріали. В залі, де відбувалась зустріч, був один банер з символікою партії  ВО «Свобода», один із зображенням кандидата в Президенти Руслана Кошулинського та два прапори з написом «Мій вибір Руслан Кошулинський». Сам Олег Тягнибок у своєму виступі розповідав про пункти програми кандидата в Президенти Руслана Кошулинського, розказував його біографію та закликав голосувати за висуванця від партії «Свобода». Також присутнім на заході роздавали агітаційні папки, в яких були два календарі різного формату із зображенням Руслана Кошулинського, роздрукована передвиборча програма та дві партійні газети ВО «Свобода».

Як вдалося дізнатись пізніше, залу для проведення заходу було надано на запит депутата від ВО «Свобода» Андрія Ілюка, в якій він зазначає, що йому потрібна аудиторія для «проведення звіту за депутатську роботу та зустрічі з чернівчанами».

Зважаючи на всі вищенаведені обставини щодо незаконної агітації відповідно до ч. 20 ст. 64 спостерігачка ОПОРИ викликала поліцію.

В ході зустрічі Олег Тягнибок попросив людей покинути залу та запропонував продовжити зустріч на сходах міської ради.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, Законом України «Про вибори Президента України» заборонено використовувати приміщення органів державної влади та місцевого самоврядування для проведення заходів передвиборної агітації (ч. 20 ст. 64 Закону). Заборонено також розміщувати агітаційні матеріали (політичну рекламу) в цих приміщеннях (ч. 21 ст. 64 Закону). Такі обмеження закону покликані насамперед забезпечити дотримання принципу рівного та неупередженого ставлення до кандидатів з боку органів влади та місцевого самоврядування. За порушення ч. 20, 21 ст. 64 Закону настає адміністративна відповідальність за ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення (проведення передвиборної агітації в місцях, що заборонені законом,  інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації).

Разом з тим, кандидати, їхні довірені особи мають право орендувати на договірній основі за рахунок коштів виборчого фонду будинок (приміщення) усіх форм власності, в тому числі державної та комунальної, для проведення зборів, мітингів та інших публічних заходів передвиборної агітації (ч. 4, 7, 9 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»).  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)