В 20 лютого Дніпрі, а 4 березня в Кривому Розі понад 100 працівників правоохоронних органів з усієї області пройшли навчання стосовно особливостей застосування законодавства під час виборів. У рамках тренінгу «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» з поліцейськими тренери ОПОРИ спілкувалися про виборчі порушення, кваліфікацію таких порушень.

Тренінг складався з  теоретичної та практичної частини з відпрацюванням алгоритму взаємодії громадськості та поліції при виявленні типових порушень виборчого законодавства.

«На тренінгу присутні саме ті правоохоронці, які фіксують порушення виборчого законодавства та складають відповідні протоколи, а також працівники слідчих відділень, які розслідують кримінальні справи у цій сфері. Таке навчання, орієнтоване на практику застосування юридичних норм та реалізацію взаємодії з громадськістю під час передвиборчої кампанії є дуже корисним та ефективним для нас», - зауважив начальник відділу масових та охоронних заходів УПД ГУНП в Дніпропетровській області Юрій Солодовник.

«Нашим завданням є вироблення спільної позиції, щоб система протидії виборчих правопорушень була цілісною та ефективною. Сьогодні ми обмінюємося досвідом з поліцейськими задля доведення справ про порушення виборчого законодавства  до суду, який зможе прийняти правове рішення  по цим справам», - сказав регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА.

Старша слідча відділення поліції в аеропорту ДВП ГУНП в Дніпропетровській області Євгенія Бобильова зазначила: «Для себе я вважаю цей тренінг корисним, оскільки з виборами стикаюсь не дуже часто. Ті ситуації, з якими стикаються поліцейські, необхідно розбирати. Є теоретики, є практики. На тренінгу у нас було спілкування, питання і відповіді. У слідчих була купа теоретичних питань, а практики, які безпосередньо займаються виборами дали на них відповіді».

Учасник тренінгу, заступник начальника слідчого відділення Криничанського відділення поліції Євген Бородай додав: «Сьогодні ми відпрацювали статті законодавства як адміністративного так і кримінального, які пов’язані з виборчим процесом. Організатори тренінгу вносять вагомий вклад для того, щоб слідчі могли прийняти законні рішення по ситуаціям, які можуть мати місце на виборчих дільницях».

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань на місцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.