У столиці активісти ВО «Батьківщина» з нагоди 8 березня дарували жінкам квіти і повітряні кульки. Сергій Тарута та Ігор Шевченко особисто фотографувались із потенційними виборцями. В Палаці культури «Дарниця» на організованому депутатами концерті гостям роздавали торти.

Громадянська мереж ОПОРА інформувала про те, як партійці й співробітники виборчих штабів столиці використовують свята, щоб здобути прихильність потенційних виборців. Жителі Києва вже отримували подарунки від політичних активістів з нагоди Дня Святого Миколая, Нового року та Різдва, Водохреща, Дня Святого Валентина тощо. Початок весни й, зокрема, Міжнародний жіночий день стали черговою нагодою знову застосувати цей електоральний інструмент.

Так кандидат в Президенти Ігор Шевченко 8 березня особисто роздавав квіти та сині шапки жінкам на столичному Подолі. Фотозвіт з акції політик опублікував на своїй Facebook-сторінці.

Фото з Facebook-сторінки Ігоря Шевченка

Активісти молодіжного крила партії ВО «Батьківщина» ГО «Батьківщина молода» 8 березня також вітали жінок на Подолі. Як йдеться в повідомленні на Facebook-сторінці організації, представники «прекрасної половини людства» отримала в подарунок квіти та повітряні кульки.

Фото з Facebook-сторінки ГО «Батьківщина молода»

Крім того, партійці з Деснянської організації ВО «Батьківщина» ще 5 березня привітали з Міжнародним жіночим днем жінок з Ради ветеранів Деснянського району. На опублікованих фотографіях ветеранам дарують квіти та пакунки.

Фото з Facebook-сторінки Деснянської організації ВО «Батьківщина»

Лідери політичної партії «Основа», зокрема й особисто кандидат в Президенти Сергій Тарута, також привітали киянок з 8 березня. Партійці дарували квіти, а також організували для дітей заняття з рукоділля.

Фото з Facebook-сторінки Київської організації партії «Основа»

Привітали жінок й активісти Дарницької організації партії «Основа». «Бажаємо, щоб кожен прийдешній день Ви зустрічали з посмішкою, з передчуттям радості, і з впевненістю в завтрашньому дні», – йдеться в повідомленні на Facebook-сторінці організації.

Фото з Facebook-сторінки Дарницької організації партії «Основа»

Однак не лише квіти дарували жінкам у столиці з нагоди свята. Так 4 березня в Палаці культури «Дарниця» відбувся концерт до Міжнародного жіночого дня. Після його завершення гості за списками отримали торти. Відеозвіт з заходу опублікував на своїй Facebook-сторінці Михайло Ковальчук, в профілі якого, зокрема, зазначено, що він працює в міській організації ВО «Батьківщина». На відео серед іншого зафіксоване запрошення на захід від імені народного депутата Олександра Супруненка (депутатська група «Воля народу», обраний в одномандатному виборчому окрузі №216 у Києві) та депутатів Київради Віталія Павлика (фракція «Єдність»), Юлії Ярмоленко (фракція «БПП «Солідарність») та Юрія Сулиги (фракція «БПП «Солідарність»).

Скріншот відео з Facebook-сторінки Михайла Ковальчука

Згідно з частиною 6 статті 64 Закону «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

Крім того, відповідно до пункту 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України».

«8 березня стало для штабів кандидатів у столиці чи не останньою нагодою, щоб привітати потенційних виборців. Вже традиційно партійці роблять акцент на символічних подарунках – квітах, повітряних кульках тощо. Прикметно, що про вручення більш цінних в матеріальному вимірі подарунків, на кшталт солодощів, активісти воліють не повідомляти на своїх інформаційних ресурсах. Вочевидь, це зумовлено тим, що в період офіційної виборчої кампанії будь-яка «благодійна» активність регулюється законодавством й вважається порушенням. Якщо вартість подарунку перевищує 57.63 грн, його можна кваліфікувати як підкуп (ст. 160 Кримінального Кодексу України). Якщо йдеться про меншу суму, такі дії можуть бути розцінені як  порушення ч. 6 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента» й за них передбачена відповідальність згідно зі ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Також варто відзначити, що в контексті Міжнародного жіночого дня столичні партійці вирішили дотримуватись традиційного дискурсу й бажали киянками «щастя», «радості», «променів сонця» тощо. Історичний та ідеологічний аспекти цього свята залишились поза межами їхньої уваги», – розповідає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві .

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.