6 березня, у день проведення сесії Лисичанської міської ради, Лисичанський міський голова Сергій Шилін в інтерв’ю місцевим ЗМІ зробив публічні заяви, які містять ознаки можливої агітації на користь одного з кандидатів у Президенти. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, Сергій Шилін розповів на камеру, що мав особисте спілкування з Юлією Тимошенко і остання бере дієву участь у вирішенні проблем міста Лисичанська: «Сьогодні я зустрічався з шахтарями, які також зі мною підтримують «Новий курс» і вони казали, що сьогодні завдяки Юлії Тимошенко погашені борги. Я з нею розмовляв особисто телефоном, задавав їй питання… і вона каже, що ми провели декілька зустрічей, декілька бесід і сьогодні на «Лисичанськвугілля» зайшло більше 100 мільйонів, тобто це погашення заборгованості перед «Лисичанськвугіллям», перед шахтарями. Далі я задав їй питання, що у скрутній ситуації знаходиться Лисичанський міськводоканал, що потрібно вирішувати питання по пільгах та субсидіях, по тарифах – я почув підтримку і думаю, що даний керівник нам допоможе і ми дійдемо до мети, якої бажаємо досягти».

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області , за формальними ознаками (місце та час інтерв’ю) зазначений факт має ознаки можливого порушення міським головою положень чинного законодавства України. А саме статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» у частині, що стосується заборони посадовим і службовим особам місцевого самоврядування брати участь у передвиборній агітації в робочий час.

Як повідомляє з цього приводу прес-секретар Головного управління Національної поліції в Луганській області Тетяна Погукай, поліцією Луганщини зареєстрований факт можливого порушення чинного законодавства з боку посадовця місцевого самоврядування, проводиться перевірка.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.