Від початку виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ в Миколаївській області зафіксували п’ять інцидентів, пов’язаних із агітаційною діяльністю кандидатів у Президенти України Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка та Олександра Вілкула.

10 березня в Миколаєві на вул. Космонавтів двоє невідомих хлопців облили зеленкою намет Петра Порошенка. Особи правопорушників встановлюються, повідомили у відділі комунікації поліції Миколаївської області.

21 лютого в Заводському районі Миколаєва невідомі порізали агітаційний намет Юлії Тимошенко. Відомості за даним фактом внесені до журнал єдиного обліку Заводського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області.

20 лютого чоловік погрожував пошкодити агітаційний намет кандидата в Президенти Петра Порошенка, розташований неподалік Врадіївської селищної ради. За інформацією, наданою відділом комунікації поліції Миколаївській області, стосовно правопорушника складений протокол за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

15 лютого у Первомайську перед початком зустрічі кандидата в Президенти Олександра Вілкула з виборцями, яка мала відбутися в Будинку культури, поліція отримала повідомлення від невідомого громадянина про замінування. За словами спостерігача ОПОРИ, правоохоронці евакуювали всіх з будівлі та перевірили її на наявність вибухонебезпечних пристроїв. Слідче відділення Первомайського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області розпочало кримінальне провадження за ознаками частини 1 статті 259 КК України (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності), повідомили в поліції.

Ще один інцидент стався 8 лютого на вул. Крилова в Миколаєві. Двоє чоловіків із закритими обличчями підійшли до намету Анатолія Гриценка з ножами та порізали його, після цього втекли. Волонтерка, яка роздавала газети, не постраждала. Про це спостерігачу ОПОРИ розповіли у громадській приймальні кандидата в Президенти. Як повідомили у відділі комунікації поліції Миколаївської області, даний факт внесений до журналу єдиного обліку, в діях осіб вбачається стаття 173 КУпАП «Дрібне хуліганство».

«У більшості випадків дані дії не можуть свідчити про умисне перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу шляхом пошкодження майна, оскільки це не відбувалось масово та систематично. Відповідно частіше вони кваліфікуються як «дрібне хуліганство» за Кодексом про України про адміністративні правопорушення».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)