Станом на 5 березня у керівному складі семи окружних виборчих комісій в Одеській області відбулися заміни. Найбільше замін сталося в ОВК № 143, найменше – в ОВК № 133. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, проаналізувавши дані ЦВК.

Так, в ОВК № 133 відбулося п'ять замін, включаючи голову  комісії; в ОВК № 134 – шість замін включно з головою; склад ОВК № 135 зазнав восьми змін, включно з головою комісії, причому один кандидат в Президенти Руслан Кошулинський змінював свого представника двічі, зокрема «перевівши» одного з них зі складу ОВК №136. В ОВК № 136 також відбулося вісім замін, причому двічі було замінено голову комісії, також двічі змінив свого представника кандидат Ігор Шевченко.

В ОВК № 137 відбулося п’ять замін, включаючи заміну заступника голови. По два рази зробили заміни кандидати Олександр Данилюк та Ольга Богомолець.

Дев'ять замін сталося в ОВК №138, включаючи голову та секретаря. Вісім разів мінялися члени ОВК № 141.

Шість замін, включаючи голову та секретаря, відбулося в ОВК № 140. Сім замін зазнав склад ОВК № 142, а ОВК № 143 їх відбулося дванадцять, включаючи голову, заступника та секретаря.

Найчастіше змінювали своїх представники кандидати в Президенти Віталій Купрій – дев’ять разів, Ольга Богомолець – вісім, Ігор Шевченко – шість замін Олександр Данилюк – п’ять, по чотири заміни провели кандидати Євгеній Мураєв, Юрій Тимошенко і Сергій Тарута. Жодного разу не замінювали представників кандидати Петро Порошенко, Юрій Кармазін, Віктор Кривенко, Олександр Мороз, Валентин Наливайченко, Сергій Носенко та Ігор Смешко.

«Ми фіксуємо досить  багато замін у складі ОВК, особливе занепокоєння викликає те, що керівний склад ОВК зазнав змін майже всюди, а в деяких комісіях вже двічі. Це не сприяє високому рівню організації роботи комісій, а тим часом незабаром стартує формування  дільничних виборчих комісій.  Крім того, в ОВК Одещини відбулася нова хвиля змін, адже з них виключили всіх представників Андрія Садового ( вони були представлені в усіх комісіях області), а також Євгенія Мураєва і Сергія Кривоноса. Також зазначу, що ДВК повинні сформувати не пізніше ніж 12 березня», - пояснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Окружні виборчі комісії (ОВК) – це колегіальні органи, уповноважені організовувати підготовку та проведення виборів Президента України на визначеній території. Вони утворюються Центральною виборчою комісією у кількісному складі не менше дванадцяти осіб у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

ОВК формуються на основі подань, здійснених кандидатами на пост Президента України, з розрахунку по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата. Оскільки законодавець встановив лише мінімальну кількість членів, яка може входити до складу ОВК, а до максимальної кількості таких обмежень немає, тому членів ОВК може бути стільки, скільки є кандидатів на пост Президента України. Така норма є чинною з 2014 року, натомість у 2010 році кожен кандидат міг подати по два представники до складу комісії.

Нагадаємо, що перші засідання ОВК Одеської області відбулися наприкінці лютого.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)