З 5 березня у Новоайдарському районі Луганської області працівники Служби безпеки України викликають на допити партійців «Батьківщини» в рамках кримінального провадження за фактом скоєння злочину, передбаченого ст. 255 Кримінального кодексу України («створення злочинної організації»). Зазначені подробиці на правах анонімності повідомила представникам ОПОРИ одна з допитаних осіб. Також вони зазначають, що ці процесуальні дії є продовженням «гучних обшуків», проведених ДБР та СБУ наприкінці лютого у співробітників штабу кандидатки Юлії Тимошенко.

Цю інформацію підтверджує прес-служба Луганського обласного партійного осередку «Батьківщини» та очільниця обласної організації Ірина Верігіна: «…депутатів райради від партії «Батьківщина» викликали на допити, які проводилися в приміщенні райдержадміністрації. Більшість із депутатів жінки, то це привітання з боку силовиків зіпсувало настрій перед святом…». При цьому, І.Верігіна напряму пов’язує ці дії з можливими  спробами політичних опонентів вплинути таким чином на результати голосування.

Водночас, прес-служба обласного осередку «Батьківщини» з посиланням на голову Новоайдарської районної парторганізації Олену Нікітіну зазначає, що «вже до районної держадміністрації викликають партійних активістів». При цьому, парторганізація «вже задіяла своїх юристів для захисту законних прав партійців». 

В прес-службі СБУ повідомляють, що Генеральна прокуратура відкрила провадження від 11 лютого 2019 року за частиною 1 статті 255 Кримінального кодексу України. В рамках цього провадження від Генеральної прокуратури надійшло доручення опитати людей у якості свідків, що наразі й відбувається.

Нагадаємо, що у грудні минулого року ОПОРА вже писала про випадок з ознаками політичного тиску на депутатку Новоайдарської райради від «Батьківщини» Олену Нікітіну.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)