Упродовж лютого у випусках новин закарпатських місцевих телеканалів виходили сюжети, які позитивно висвітлюють діяльність окремих політиків місцевого рівня, партійних лідерів та учасників президентських виборів. У відеоматеріалах висвітлюють думки тих чи інших політиків з приводу політичної, економічної ситуації у державі та ймовірні, на їхню думку, плани для покращення ситуації у країні. Таким чином до глядача доноситься однобока та незбалансована інформація. Подібні сюжети комунікаційниця ОПОРИ зафіксувала шляхом моніторингу випусків новин закарпатських телеканалів.

До моніторингу увійшли випуски новин 6 телеканалів області: «М-студіо», «Перший Кабельний», «Sirіus», «Uzhinform», «21 канал» та «UA суспільне: Закарпаття».

У випусках новин телеканалу «Перший Кабельний» у лютому вийшло 12 сюжетів, в яких подавали коментарі Вадима Рабіновича й Віктора Медведчука - представників політичної сили «За життя», їхнє бачення різних процесів, які відбуваються у державі тощо.  Сюжетів зі згадками інших політичних сил чи їх представників у ефірі цього телеканалу представниця ОПОРИ не зафіксувала.

В ефірі програми «Час Пік» від 25 лютого на «Першому Кабельному» вийшов сюжет із назвою «Важкий вибір» (5:10). У ньому подають синхрон одного із лідерів політсили «За життя» Вадима Рабіновича, який розповідає, що українці вимушені йти на різні платні мітинги, аби вижити. За його словами, в Україні організація проплачених мітингів перетворилася на бізнес, тому політик радить українцям незалежно від того, хто дав їм гроші, на виборчих дільницях подумати чи хочуть вони так далі жити і проголосувати «по розуму».

У випуску новин «Першого Кабельного» від 20 лютого вийшов сюжет «Робоча зустріч» (5:00) у якому розповідають про візит до області народного депутата Юрія Мірошниченка  та робоче засідання місцевого осередку політичної сили «За життя», яке й відвідав нардеп. У сюжеті журналістка наголошує, що напередодні виборів, як ніколи, дуже важливою є консолідація зусиль парламентаріїв та представників місцевих громад. Мета візиту нардепа – ближче познайомитися із Закарпаттям, його мультикультурністю та іншими особливостями, що дозволить ефективніше підготуватися до виборчого процесу. За словами Юрія Мірошниченка із сюжету, на зустрічі йшла мова про проблеми, які існують в області, про вирубку лісів, про потреби представників національних меншин, зокрема – русинів, які, на думку, нардепа, не українці і не росіяни, а окрема велика й самобутня національна громада.

Сюжет із назвою «Необґрунтована підозра» (1:51) вийшов в ефірі «Першого Кабельного» 6 лютого. У матеріалі йдеться про заяву Віктора Медведчука, у якій він наголошує на необхідності створення автономного регіону Донбас для мирного врегулювання конфлікту.

Протягом лютого у випусках новин телеканалу «М-студіо» комунікаційниця ОПОРИ зафіксувала 24 сюжети, які містять згадки різних політиків та учасників виборчого процесу. Серед них 12 про діяльність чинного Президента України Петра Порошенка. У цих сюжетах досить детально описують його зустрічі, заяви тощо, подають пряму мову без подачі протилежної або альтернативної точки зору.

Наприклад, у сюжеті «Рада регіонального розвитку» (4:37), що з’явився в ефірі телеканалу 25 лютого у якому Президент Петро Порошенко розповідає, якими мають бути результати децентралізації вже у найближчі кілька років.

12 лютого вийшов сюжет «Зміни до Конституції» (0:50). У ньому розповідається про обіцянку Петра Порошенка підписати Закон про зміни щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО. У сюжеті показують фрагменти виступу Президента на щорічній інвестиційній конференції. Попри те, що у сюжеті згадано, що ці заяви прозвучали під час інвестиційної конференції, думок інших учасників, що виступали на заході, не озвучено.

Крім цього, у ефірі «М-студіо» протягом лютого вийшло 3 сюжети, у яких розповідають про дані так званих свіжих «соціологічних опитувань». До прикладу, у сюжеті телеканалу від 23 лютого розповідають про дослідження згідно із яким до другого туру Президентських виборів виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко, а у першому турі Юлія Тимошенко займає третю позицію. Згідно ч.1, 2 ст. 56-6 Закону України «Про вибори Президента України», соціологічні опитування мають оприлюднюватися у ЗМІ разом з інформацією про установу, яка здійснила опитування, замовників опитування, часу його проведення, території опитування, вибірку, метод опитування, точне формулювання питань, можливу похибку. У згаданому матеріалі вказано інституцію, яка проводила опитування, кількість респондентів, дату проведення, однак питання, які ставили респондентам, можлива похибка - не вказані.

Також в ефірі цього телеканалу висвітлюють діяльність місцевого осередку «Радикальної партії Олега Ляшка». Наприклад, у випуску новин від 15 лютого вийшов сюжет (12:37) про роботу агітаторів «Радикальної партії Олега Ляшка», які проїхалися Мукачівським районом на «Ляшкобусі» та розповідали жителям по роботу партійців.

У випуску новин «М-студіо» за 13 лютого є сюжет із назвою «Засідали» (9:45) про візит до Ужгорода керівника центрального штабу «Радикальної партії» Юрія Зінченка, який зустрівся із представниками обласної партійної організації. За словами Зінченка, на зустрічі присутні обговорювали важливі питання щодо організації та проведення виборів Президента, наприклад, питання щодо координації районних штабів із обласним штабом тощо.

Також на телеканалі «М-студіо» з’являються сюжети про діяльність народних депутатів від Закарпаття Роберта Горвата, Валерія Лунченка та Василя Петьовки. До прикладу, у ефірі від 20 лютого вийшов сюжет «Транспортні питання» (13:17), у якому розповідають, що Міністерство інфраструктури підтримало пропозицію народних депутатів Роберта Горвата, Валерія Лунченка та Василя Петьовки заборонити імпорт транспортних засобів із Росії. Загалом в ефірі телеканалу «М-студіо» протягом лютого вийшло 4 сюжети зі згадками про діяльність згаданих народних депутатів.

«Підкуп виборців» (0:37) - із такою назвою вийшов сюжет на «М-студіо» 22 лютого. У ньому йдеться, що в організації «піраміди» для підкупу виборців СБУ підозрює народного депутата від ВО «Батьківщина» Руслана Богдана. У сюжеті подано коментар заступника голови СБУ Віктора Кононенка щодо ситуації. Попри те, що в ефірі згадане ім’я конкретного політика та назва партії, їх позиція щодо ситуації для глядача не оприлюднена.

На телеканалі «М-студіо» у лютому виходила й програма «Громадський контроль» за участі екс-кандидата у Президенти Андрія Садового, який приїжджав у лютому на Закарпаття, та програма за участі кандидата Олександра Шевченка. Відзначимо, що відео цих передач, які опубліковані в мережі Інтернеті, промарковані як політична агітація.

У випусках новин телеканалу «Sirius» у зазначений період закарпатська команда ОПОРИ зафіксувала два сюжети про візити політиків до Закарпаття: кандидата у Президенти Валентина Наливайченка та екс-народного депутата, громадського діяча Миколи Томенка. Сюжетів, які б містили ознаки прихованої політичної реклами в ефірі цього телеканалу не зафіксовано.

У випусках новин у ефірі телеканалів «UA: Закарпаття» та «21 канал» упродовж лютого представниця ОПОРИ також не зафіксувала сюжетів, які б містили ознаки «джинси».

Однак в ефірі «21 каналу» 1 лютого вийшла програма «На часі» із гостем – кандидатом у Президенти Олександром Шевченком. Відео ефіру розміщене на сторінці кандидата у Фейсбуку. Вже 3 лютого вийшла друга частина інтерв’ю із політиком. 

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА наголошує, що інформаційні агентства та засоби масової інформації поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані із виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання, а також засоби масової інформації мають збалансовано висвітлювати коментарі всіх партій – суб’єктів виборчого процесу та кандидатів на пост Президента України щодо подій, пов’язаних із виборами (ч. 2 та ч. 3 ст. 56-5 Закону України «Про вибори Президента України»). Тобто ЗМІ мають бути безсторонніми та неупередженими у своїх інформаційних повідомленнях про кандидатів на пост Президента.

У частині 10 статті 64 Закону  «Про вибори Президента» йдеться, що включення до інформаційних теле-, радіопрограм передвиборних агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України або політичної реклами забороняється. Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)