Протягом 2018 року Полтавщина отримала 128 мільйони гривень в рамках розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток. 22 субвенції на суму 14 мільйонів  237 тисяч гривень були спрямовані до обласного бюджету Полтавщини, тоді як решта 113 мільйонів 846 тисяч гривень надійшли до районних бюджетів та бюджетів ОТГ. Загалом до області спрямовано 201 субвенцію, середня сума яких складає 637 тисяч гривень.

Найбільша сума субвенцій виділена на реконструкцію приміщень для створення кардіохірургічної служби комунального некомерційного медичного підприємства «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька», що знаходиться в Кременчуці. На цей проект було виділено 10 мільйонів гривень. Найменша сума – 3 500 гривень, виділена на придбання масажного столу для Полтавського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру.

РОЗПОДІЛ СУБВЕНЦІЙ В РОЗРІЗІ ОКРУГІВ

В розрізі округів в межах Полтавщини виборчий округ №144, народним депутатом від якого є Сергій Каплін («БПП «Солідарність»), отримав найменше коштів на розвиток – 830 тисяч гривень. З них 600 тисяч пішло на придбання техніки для Полтавської обласної клінічної лікарні. Крім цього, було реалізовано найменшу кількість проектів – 5.

Виборчий округ №145 (Юрій Бублик, позафракційний) отримав 21 мільйон 580 тисяч гривень на 24 проекти. З них понад 6 мільйонів виділено на реконструкцію сільського будинку культури у селі Ковалівка.

Найбільшу суму коштів отримав виборчий округ №146 (Юрій Шаповалов, «Відродження») – 26,5 мільйонів. При цьому, в середньому кожен з семи профінансованих проектів отримав по 3 мільйона 790 тисяч, що є також найбільшим показником в межах Полтавщини. Найбільше коштів виділено на створення кардіохірургічного відділення в кременчуцькій Лікарні інтенсивного лікування.

На реалізацію 9 проектах в межах соціально-економічного розвитку регіонів виборчий округ №147 (Олег Кулініч, «Відродження») отримав 7 мільйонів 590 тисяч гривень. З них 2,2 мільйони пішли на придбання рентгенодіагностичного комплексу для Шишацької центральної районної лікарні.

В виборчий округ №148 (Костянтин Іщейкін, «БПП «Солідарність») надійшло 20 мільйонів 950 тисяч гривень. На ці кошти реалізовано 50 проектів. Найбільш дорогими стали ремонтні роботи в інфекційному відділенні Оржицької центральної районної лікарні, капітальний ремонт будівлі ясел-садка в селі Оболонь Семенівського району та капітальний ремонт покрівлі районного будинку культури міста Лубни – понад 4 мільйони гривень.

149 виборчий округ (Андрій Река, «Народний фронт»), отримав кошти на найбільшу кількість проектів – 55. Загальна сума виділених коштів – 25 мільйонів 520 тисяч гривень. Найдорожчими виявились ремонтні роботи доріг в Руденківській ОТГ, Чутовому та Карлівці – в сумі на три проекти виділено 4 мільйони 450 тисяч гривень.

Для реалізації 10 проектів в межах виборчого округу №150* (Костянтин Жеваго, позафракційний) надійшло 13 мільйонів 470 тисяч гривень, з яких 5 мільйонів пішли на реконструкцію вулиці Конституції в місті Горішні Плавні.

151-й округ (Руслан Богдан, «Батьківщина») отримав 40 субвенцій на загальну суму 11 мільйонів 610 тисяч гривень. Найдорожчим був капітальний ремонт інфекційного відділення Лохвицької центральної районної лікарні – 1 мільйон 230 тисяч гривень.

ТЕМАТИКА РОЗПОДІЛУ СУБВЕНЦІЙ

Найбільша сума державних коштів була виділена на ремонтні роботи та закупівлю обладнання для медичних та освітніх закладів – 38 мільйонів 480 тисяч на 35 проектів та 31 мільйонів 90 тисяч на 87 проектів відповідно. На ремонтні роботи доріг спрямовано 26 мільйонів 460 тисяч (24 субвенції), на розвиток соціально-культурної сфери – 20 мільйонів 730 тисяч (21 проект), ЖКГ та інфраструктура отримали 10 мільйонів 740 тисяч (27 об’єктів), на дитячі та спортивні майданчики виділено найменше коштів – 580 тисяч гривень (6 проектів).

Загалом найбільше субвенцій протягом 2018 року отримала Вінницька область – 327 мільйонів гривень. До Луганської області спрямовано найменшу суму – 26 мільйонів. Повний звіт ОПОРИ відносно розподілу субвенцій в 2018 році читайте тут.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)

*У даному матеріалі Громадянська мережа ОПОРА досліджує в першу чергу рівномірність розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток територій. Прив’язка коштів до округу, не означає автоматичного залучення даних фінансів народним депутатом, що представляє даний округ у Верховній Раді.