Протягом лютого 2019 року Херсонщину відвідали чотири кандидати на пост Президента України: Сергій Носенко, Олександр Вілкул, Дмитро Добродомов, Анатолій Гриценко.

13 лютого кандидат на пост Президента України Сергій Носенко відвідав місто Херсон і провів у креативному просторі HubWay відкриту зустріч «Як праволіберальна політика привела до вибухового економічного зростання в США. З чого почати Україні?». Основна проблематика зустрічі: досвід США в розвитку економічно сильної держави, а також погляд кандидата, як цей досвід реалізувати в українських реаліях. Також мова йшла про реформу у сфері оподаткування в країні та про потенціал в цілому. На думку Носенка, «українська фіскальна система – це монстр, який не продукує розвиток економіки».

13 лютого кандидат в Президенти України Олександр Вілкул провів зустрічі з виборцями у селищі Велика Лепетиха в будинку культури, в місті Каховка в міському палаці культури «Меліоратор», а також – у будинку культури в селищі Новотроїцьке. У Каховці на зустріч з Олександром Вілкулом, яка проходила в палаці культури «Меліоратор», не пустили групу людей – голову місцевої ГО "УЧАСНИКИ АТО "СКІФ" Андрія Кудрича та його товаришів. Прохід щільно огородили представники Громадського формування «Щит», а помічник політика аргументував це тим, що всі місця в залі зайняті й пообіцяв, що після зустрічі Олександр Вілкул вийде до них та поспілкується.

14 лютого відбулось дві зустрічі кандидата в Президенти Олександра Вілкула з виборцями в Херсоні, в Палаці молоді ДКТ. Перша – для ветеранів та робочих колективів, а друга – для прибічників кандидата. Перед ранковою зустріччю біля Палацу молоді були зафіксовані автобуси, які привезли на неї людей.

Олександр Вілкул більше години спілкувався з херсонцями: розповідав про себе, що він зробить, «коли стане Президентом», критикував чинного Президента та відповідав на питання. Після зустрічі представники ОПОРИ попросили Олександра Вілкула прокоментувати, чому на його зустріч в Каховці не пустили групу людей. На що він відповів: «Всі каховчани, які хотіли пройти, пройшли, а якщо декілька радикально налаштованих людей не пройшли, то це питання до них. Хай вони ходять на зустрічі до своїх радикалів».  

27 лютого в приміщенні обласного будинку Профспілок відбулася зустріч з кандидатом в Президенти, лідером політичної партії «Народний контроль» Дмитром Добродомовим. На зустрічі зібралось приблизно 60 чоловік, переважна більшість пенсійного віку, представники ЗМІ, співробітники правоохоронних органів. Кандидат закликав в день голосування «зробити імпічмент Петру Порошенко», декілька разів наголошував, що Петро Порошенко має сидіти в тюрмі разом зі своєю «когортою».

Також 27 лютого до міста Нова Каховка завітав кандидат в Президенти Анатолій Гриценко. Там він зустрівся з трудовим колективом АТ «Гідросталь», де виробляють конструкції для гідротехнічних споруд, а також провів зустріч у новокаховському Палаці культури, на яку прийшли громадські активісти, депутати міської ради та всі бажаючі – вхід був вільний.

Щодо VIP-агітаторів, то протягом лютого Херсонщину відвідали лідер політичної партії ДемАльянс Василь Гацько, двічі депутат Верховної Ради від Радикальної партії Олега Ляшка Денис Силантьєв, Микола Томенко – лідер Громадського руху «Рідна країна».

14-16 лютого Херсонщину відвідав депутат Верховної Ради від Радикальної партії Олега Ляшка Денис Силантьєв, який дав інтерв’ю для місцевого телеканалу ТРК «Херсон плюс», під час якого прокоментував ситуацію, яка склалася в Херсонській обласній раді та заяву лідера Радикальної партії Олега Ляшка щодо її розпуску. Також нардеп вручив партійні квитки новим членам партії, відвідав село Раденськ Олешківського району, де зустрівся з батьківським комітетом місцевої школи, обговорив питання в сфері сільського господарства з директором Новокаховського коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету Геннадієм Івановим, а також провів там зустріч зі студентами. Встиг зустрітися з громадою Бериславського району. Зустріч пройшла в форматі запитань і відповідей, під час якої нардеп надав розгорнуті відповіді та доніс стратегічний план команди Радикальної партії щодо розвитку України.

До специфічних форм агітації протягом перших двох місяців 2019 року можна віднести концерт гумористичного шоу «Ліги сміху» на користь Володимира Зеленського та гастролі областю «ляшкобуса» на користь Олега Ляшка. 

4 лютого в Херсоні відбувся концерт гумористичного шоу «Ліги сміху», перед яким глядачам демонструвався відеоролик про те, як змінити місце голосування, звернення кандидата в Президенти Володимира Зеленського з логотипом «Зе! Президент слуга народу», та епізод серіалу «Слуга народу» з ним в головній ролі. 

18 лютого в Херсон приїхав агітаційний автобус на користь кандидата Олега Ляшка «Ляшкобус», який пересувався по найлюдянішим місцям міста: зупинявся на місцевих ринках, центральній площі, стояв під ТРЦ «Фабрика». Також «Ляшкобус» помітили в селищі Білозерка. Команда кандидата в Президенти роздавала агітаційні друковані матеріали та провела опитування серед населення: які нагальні проблемні запитання чи побажання вони хотіли б передати Олегу Ляшку. Також «Ляшкобус» приїздив в міста Генічеськ, Берислав, Таврійськ, Каховка та Нова Каховка, заїжджаючи в села району. Точного графіку пересування агітаційного автобусу не було й він ніде не затримувався на тривалий час.

Нагадуємо, що в період з серпня по грудень 2018 року область відвідало 11 потенційних кандидатів на пост Президента України: Олег Ляшко, Андрій Садовий, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Олександр Шевченко, Роман Безсмертний, Анатолій Гриценко, Юрій Дерев’янко, Олександр Вілкул, Віктор Чумак, Дмитро Добродомов.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)