Протягом лютого спостерігачами ОПОРИ в обласних друкованих ЗМІ Полтавщини зафіксовано 32 публікації рекламного характеру на користь дев’яти кандидатів в Президенти. З них в 19 випадках вказано про рекламний характер розміщення публікацій, тоді як 13 статей мають ознаки «прихованої» реклами. Також зафіксовано розміщення чотирьох матеріалів з ознаками «чорного піару». Аналіз проводився серед п’яти обласних друкованих видань – «Полтавський вісник», «Вечірня Полтава», «Зоря Полтавщини», «Полтавська думка» та «Село полтавське».

Найбільша кількість публікацій рекламного характеру розміщувалась на користь Олега Ляшка – сім матеріалів. Чотири з них на шпальтах газети «Село полтавське», дві – в «Зорі Полтавщини», та одна – в «Полтавській думці».

Шість відповідних статей на «власну користь» розміщено за Анатолія Гриценка. З них чотири у «Вечірній Полтаві» та дві у «Полтавському віснику».

Сергій Тарута має чотири публікації – три на сторінках «Зорі Полтавщини» та одну в «Вечірній Полтаві».

Також чотири статті на власну користь має Олександр Вілкул – по дві в «Вечірній Полтаві» та «Полтавському віснику».

Усі три публікації рекламного характеру на користь Петра Порошенка розміщено на сторінках газети «Село полтавське».

Три рекламних матеріали має й Андрій Садовий – два в «Зорі Полтавщини» та один в «Селі полтавському». Слід зазначити, що 5 березня ЦВК ухвалила рішення про скасування реєстрації кандидата Андрія Садового.

На користь Юрія Бойка розміщено дві публікації на сторінках «Полтавської думки» та «Зорі Полтавщини».

Двічі позитивно згадувалась Юлія Тимошенко. Публікації розміщено в «Полтавській думці» та «Селі полтавському».

Одного разу розміщувався матеріал на підтримку Валентина Наливайченка.

Крім цього, було виявлено 4 публікації з ознаками чорного «піару». Причому усі 4 відповідні статті розміщувались на сторінках газети «Село полтавське» – дві публікації направленні на «очорнення» репутації Володимира Зеленського та дві – проти Юлії Тимошенко.

Серед газет найбільше публікацій мають «Зоря Полтавщини» та «Село полтавське» – по дев’ять в кожній. В «Вечірній Полтаві» розміщено сім статей, чотири – в «Полтавському віснику», та три – в «Полтавській думці».

«Зоря Полтавщини» та «Полтавській вісник» усі публікації розміщували з маркування про рекламний характер статей. В «Вечірній Полтаві» п’ять публікацій мають позначку «реклама». Дві статті – на користь Гриценка та Вілкула, відповідних позначок не містять. В газеті «Село полтавське» лише публікація на користь Андрія Садового містить інформацію про рекламний характер статті. В «Полтавській думці» жодна з трьох публікацій не містить позначок про рекламний характер матеріалів.

Згідно з частиною 5 статті 63 Закону України «Про вибори Президента»: «Кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності». Згідно з частиною 6 статті 63 Закону: «Агітаційні матеріали, зазначені у частині п'ятій цієї статті, публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється».

«Відсутність позначок про рекламний характер публікацій може говорити про можливе фінансування даної агітації не з виборчого фонду кандидатів. Задля перевірки даної інформації ОПОРА готує звернення відносно таких публікацій до Державного комітету телебачення та радіомовлення України», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Нагадаємо, протягом лютого Полтавщину відвідали 9 кандидатів: закриті зустрічі, какао-дискусії та піротехніка.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
(#вибори; #opora; #опора)