У період з 1 по 25 лютого ОПОРА зафіксувала у друкованих виданнях області матеріали, які можуть містити ознаки «джинси» – позитивних згадок на користь окремих політиків. У текстах автори описують думки кандидатів у Президенти чи представників різних політичних сил, результати соціологічних опитувань на користь того чи іншого кандидата, інформацію про думки закарпатців з приводу виборів тощо. Крім позитивних згадок є й негативні, так званий «чорний піар». Однак попри ознаки замовності не всі тексти промарковані як політична реклама. Маркована політична реклама, як того вимагає закон, присутня у нечисленних випадках. 

До моніторингу увійшли 6 друкованих видань області – «Новини Закарпаття», «РІО», «Панорама», «Неділя», «Карпатський об’єктив» та газета «Ужгород». Відзначимо, що матеріали із ознаками джинси на користь різних політиків були у газетах «РІО», «Неділя» та «Панорама». Слід відзначити, що окремі публікації промарковані, як політична реклама, однак не всі.

Найбільше матеріалів із ознаками джинси у лютому публікувала газета «РІО» (20), з них 4 на користь чинного Президента України Петра Порошенка, 2 на користь кандидата у Президенти Сергія Тарути, інші – на користь Олександра Вілкула, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка, який, до слова, не є кандидатом на пост Президента. Матеріал зі згадкою про кандидата Валентина Наливайченка у цій газеті промаркований, як політична реклама. Крім цього, у лютому на шпальтах «РІО» з’являлися матеріали із ознаками чорного піару на адресу кандидатів Анатолія Гриценка (1), Володимира Зеленського (1) та Юлії Тимошенко (1).

У газеті «Панорама» протягом лютого закарпатська ОПОРА зафіксувала 9 матеріалів, які містили інформацію про кандидатів у Президенти, з них 2 (на користь Валентина Наливайченка та Сергія Тарути) промарковані, як політична реклама. Матеріали із ознаками «джинси» у цьому виданні були на користь Вадима Рабіновича, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Віктора Медведчука. Один матеріал із ознаками «чорного піару» у газеті «Панорама» вийшов на адресу кандидатки Юлії Тимошенко.

Видання «Неділя» протягом лютого опублікувало на своїх сторінках 11 матеріалів про кандидатів у Президенти, із них 4 містять ознаки «чорного піару» про Володимира Зеленського (3) та Анатолія Гриценка (1). Найбільше позитивних згадок у цій газеті про Петра Порошенка (3) та Олександра Вілкула (2). Також у цьому виданні протягом місяця були публікації з інформацією про результати різних передвиборчих соціологічних опитувань на користь того чи іншого кандидата.

Загалом у цих виданнях найбільше матеріалів, які містять ознаки прихованої реклами є на користь кандидатів Петра Порошенка (7), Олега Ляшка (3), Сергія Тарути (2), Валентина Наливайченка (2), Олександра Вілкула (2), Арсенія Яценюка (3), Вадима Рабіновича (1), Віктора Медведчука (1), Юлії Тимошенко (1). Негативні згадки є на адресу Володимира Зеленського (4), Анатолія Гриценка (1), Юлії Тимошенко (2).

У газетах «Ужгород», «Новини Закарпаття» та «Карпатський Об’єктив» матеріалів із ознаками джинси упродовж лютого зафіксовано не було.

Однак варто звернути увагу, що у газеті «Новини Закарпаття» розмістили інтерв’ю із генеральним прокурором України Юрієм Луценком, де його запитують як він ставиться до декотрих кандидатів у Президенти, наприклад, чи бачить кандидата Анатолія Гриценка на пост глави держави. Стаття є передруком інтерв’ю, яке Юрій Луценко дав в ефірі програми  «В гостях у Дмитра Гордона».  Відео та частини тексту цього інтерв’ю розміщені в різних інтернет-виданнях, наприклад - «Українська правда», «Гордон», «Insider news», «TheБабель» та інших. Текст публікації є і у електронній версії газети «Новини Закарпаття».

У газеті «Панорама» від 14 лютого є матеріал із заголовком «Олег Ляшко: керувати медициною має той. Хто сам тут лікується». У статті йдеться про те, що команда Олега Ляшка домоглася відсторонення Уляни Супрун від посади. Автор матеріалу запевняє, що Олег Ляшко понад рік вимагав звільнити чиновницю через грубе порушення закону та провалену, на думку народного депутата, медичну реформу. Також у статті подають план дій від Олега Ляшка, який, на його думку, може допомогти у реформуванні медичної галузі.

У газеті «Неділя» від 15-21 лютого також є матеріал зі згадками Олега Ляшка із заголовком «Олег Ляшко: у медицині потрібно наводити порядок». У цьому тексті йдеться також про відсторонення Уляни Супрун із посади та про план Ляшка для реформування галузі охорони здоров’я. Загалом, можна зробити висновок, що ці матеріали у двох газетах однакові, різниться лише заголовок.

У числі видання «РІО» від 16 лютого опублікували матеріал із назвою «Яценюк іде в прем’єри». У тексті йдеться про результати з’їзду політичної партії «Народний Фронт» та про рішення Арсенія Яценюка не брати участь у виборах Президента України цього року.  Аналогічний матеріал розміщений також у газеті «Панорама» від 14 лютого та газеті «Неділя» від 15-21 лютого.

У газеті «РІО» від 16 лютого розмістили статтю із назвою «Бідність – ворог не менший, ніж Росія». У цьому тексті є ознаки прихованої політичної реклами. У тексті йдеться про речі, на які Петро Порошенко пропонує звернути увагу у найближчі 5 років задля розвитку країни, наприклад – на розвиток аграрної галузі. Крім цього, у цьому матеріалі також йдеться про з’їзд партії ВО «Батьківщина», на якому, на думку автора матеріалу, панували штучна атмосфера, що не можна сказати про «Всеукраїнський громадський форум «Відкритий діалог», який зібрав прихильників чинного Президента.

У виданні «Неділя» від 15-21 лютого розмістили публікацію із заголовком «Олександр Вілкул: рішення закріпити в Конституції курс на ЄС та НАТО – це афера і передвиборча маніпуляція».

Газета «Панорама» у числі від 7 лютого опублікувала статтю «За 5 років більше, ніж на 700%», яка супроводжується фотографією народного депутата Вадима Рабіновича. У тексті йдеться про те, що влада у змові із олігархами за останні 5 років у сім разів підвищила тарифи, щоб обібрати українців до нитки. За словами політика, платоспроможність українців впала на 31,5%. Також у статті вказано, що на думку Рабіновича, усі передвиборчі обіцянки кандидатів – це всього лише піар.

Матеріал із заголовком «Валентин Наливайченко закликав об’єднатися для захисту вільних справедливих виборів» опублікували на сторінках газети «РІО» від 16 лютого із позначкою «політична реклама».

У газеті «Панорама» від 14 лютого опублікували статтю «Сергій Тарута: Україні потрібні не слуги, а ефективні управлінці – і країна запрацює» на користь кандидата на пост Президента Сергія Тарути, яка також промаркована, як політична реклама.

Видання «Неділя» у випуску від 1-7 лютого опублікувало на своїх сторінках свіжі дані «соціологічних опитувань», де йдеться, що рейтинги кандидатів Юлії Тимошенко та Петра Порошенка фактично зрівнялися і саме ці двоє політиків проходять до другого туру виборів.  Згідно ч.1, 2 ст. 56-6 Закону України «Про вибори Президента України», соціологічні опитування мають оприлюднюватися у ЗМІ разом з інформацією про установу, яка здійснила опитування, замовників опитування, часу його проведення, території опитування, вибірку, метод опитування,  точне формулювання питань, можливу похибку. У згаданому матеріалі вказано інституцію, яка проводила опитування, кількість респондентів, дату проведення та можливу похибку, однак питання, які ставили респондентам, не вказані.

Матеріал із ознаками «чорного піару» на адресу кандидата Володимира Зеленського можна прочитати у випуску газети «Неділя» від 15-21 лютого із заголовком «Зеленський, Голобородько чи Коломойський: за кого голосуватимуть українці». У матеріалі вказують на зв’язок кандидата у Президенти Володимира Зеленського та відомого українського олігарха, політичного діяча Ігоря Коломойського. Протилежну цій думку у матеріалі не висвітлюють.

У газеті «РІО» від 16 лютого опублікувала текст із назвою «Дурманом сладким веяло», у якому йдеться про те, що уже другий рік поспіль кандидатку Юлію Тимошенко визнають найбрехливішим політиком. У тексті немає протилежної цій думці, тому інформацію можна вважати однобоко висвітленою.

Прикладом «чорного піару» проти Анатолія Гриценка є стаття у газеті «РІО» від 2 лютого із заголовком «Нечесних більше, або чому статки родини Гриценка не сходяться із витратами», у якій автор натякає, що згідно із податковою декларацією політика за 2017 рік, його можна назвати утриманцем, тому що за інформацією, яку наводять у статті, власницею майна Гриценків є його дружина.

Нагадаємо, згідно із частиною 1 статті 56-6 Закону України «Про вибори Президента України», підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.  Відповідно до ч. 2 ст.  56-6 цього ж Закону інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті. Згідно частини  3 цієї ж статті забороняється оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, в тому числі щодо партій - суб’єктів виборчого процесу та кандидатів на пост Президента України, протягом останніх двох днів перед днем виборів (перед днем повторного голосування).

Згідно із частинами 5 та 6 статті 63 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Агітаційні матеріали, зазначені у частині п'ятій цієї статті, публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

У частині 10 статті 64 цього ж Закону йдеться, що політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)