7 березня в Полтаві спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції стосовно зовнішніх агітаційних матеріалів на користь двох кандидатів у Президенти – Петра Порошенка та Геннадія Балашова, котрі містять ознаки порушення виборчого законодавства.

Агітаційний банер з написом «Борисенко за Порошенка» розміщено на зовнішній стороні стоматологічної клініки «Гала Дентс», що знаходиться в місті Полтава за адресою вулиця Івана Мазепи 14. Вихідні дані на банері були відсутні.

Юрій Борисенко є головним лікарем стоматкабінету. Співробітники стоматології не змогли повідомити спостерігачам ОПОРИ хто саме відповідальний за виготовлення даного банеру та порадили з усіх питань звертатись безпосередньо до Юрія Борисенка, котрий наразі перебуває у відпустці та з’явиться на робочому місці за кілька днів. Відносно зауваження щодо можливого порушення виборчого законодавства в стоматкабінеті повідомили, що не вбачають в даному випадку жодних протиправних дій.

Інший випадок розміщення зовнішньої агітації без вихідних даних представники ОПОРИ зафіксували на користь Геннадія Балашова. Банер із написом: «Геннадій Балашов. Борись за своє майбутнє», розміщено на фасадній стороні будинку по вулиці Серьогіна 4.

Відповідне повідомлення про розміщення даної агітаційної продукції було розміщено в соцмережі Facebook прихильниками Балашова. За вказаною адресою представники ОПОРИ зафіксували даний банер, проте знайти, хто саме відповідальний за розміщення, не вдалось.

Відносно обох випадків була складена заява до поліції, адже згідно з частиною 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

«Слід пам’ятати, що уся агітаційна продукція на користь кандидата повинна фінансуватись виключно з його виборчого фонду. Тому дана агітаційна продукція, навіть якщо вона була виготовлена та розміщена без відома кандидата чи його представників, а за власний рахунок прихильника, порушує вимоги виборчого законодавства. Якщо у виборців є бажання допомогти агітацією певному кандидату, то треба робити це, дотримуючись вимог чинного законодавства», – наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: