7 березня на Закарпатті пройшов візит кандидата у Президенти Юрія Бойка, який попередньо не анонсувався у засобах масової інформації та в інших відкритих джерелах. Як стало відомо регіональній команді ОПОРИ, у рамках візиту політик зустрівся із представниками закарпатських угорців. На фіксацію зустрічі потрапили представники кількох телеканалів області, однак знімальну групу телеканалу «UA:Закарпаття»  у приміщення не впустили. 

За словами журналістки «UA:Закарпаття» Мирослави Жабей, про приїзд кандидата на Закарпаття вона дізналася 6 березня пізно ввечері. Вранці, 7 березня, як і представники інших ЗМІ разом із оператором вони приїхали у село Оріховиця, що неподалік Ужгорода, де на вулиці, на території приватного будинку місцевого жителя, вдалося поставити Юрію Бойку кілька питань.

«У Оріховиці всіх журналістів пустили. Ми поспілкувалися із власниками будинку та із Юрієм Бойком. Після цього кандидат сів в автомобіль, а представник його команди (ім’я та посада невідомі, адже чоловік представитися відмовився) запросив журналістів їхати за їхнім автомобілем на вул. Жупанатську в Ужгороді, де власне й проходила зустріч із представниками «Партії угорців України «КМКС», а нам цей чоловік сказав, що наш телеканал, себто обласну філію «UA:Суспільне» – «UA:Закарпаття» не запрошено. Я запитала його, чи зустріч закрита, кого запрошували, однак відповіді на питання не отримала», - каже Мирослава Жабей.

За її словами, вони з оператором також вирішили поїхати на вулицю Жупанатську, однак руху автівки, в якій їхали представники «UA:Закарпаття» почав перешкоджати один із автомобілів, які їхали кортежем Юрія Бойка.

«Один автомобіль із кортежу Бойка перешкоджав нашому руху порушуючи при цьому ПДР, адже у нас була «головна». Наш водій вийшов та запитав, чому нам перекривають дорогу, однак авто, яке не давало нам проїхати, рушила далі. Коли ми під’їхали до місця, де мала відбутися зустріч, на вході у приміщення представник команди Юрія Бойка знов повідомив, що нас не запрошено, а колег з інших телеканалів пропускали», - додає Мирослава Жабей.

Також Мирослава Жабей запевняє, що попередньої акредитації на захід не було, а чоловік, що стояв на вході і не пропускав їх із оператором до приміщення, так і не представився.

Спостерігачу ОПОРИ також не вдалося потрапити на захід за участю кандидата Бойка у приміщення, де розташований офіс Товариства угорської культури Закарпаття. Водночас один із чоловіків, який, ймовірно, є охоронцем, поцікавився присутністю спостерігача біля приміщення на пл. Жупанатській. Після того, як представник ОПОРИ сказав, що є офіційним спостерігачем, охоронець пішов.

За словами спостерігача ОПОРИ, Юрій Бойко під’їхав до будівлі близько 10.00 ранку і одразу зайшов до середини. До приміщення, за інформацією спостерігача, охорона впустила журналістів центрального телеканалу «112» та, зокрема, регіональних - «Sirius», «Перший Кабельний».

Як відомо, Юрій Бойко зареєстрований як кандидат на пост Президента України шляхом самовисування. Однак відомо, що новостворена партія «За життя» публічно підтримує цього кандидата, як свого представника. Комунікаційниця ОПОРИ намагалася взяти коментар у голови Закарпатського обласного осередку політсили «За життя» Івана Чубирка, однак на момент виходу матеріалу зв’язатися з ним телефоном так і не вдалося,  він не брав слухавки.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, у випадку, коли б організатором публічного заходу виступав суб’єкт владних повноважень (орган державної влади, місцевого самоврядування тощо) то недопуск представників ЗМІ або вимога щодо проходження додаткової акредитації могли би бути розцінені як порушення прав представників цього ЗМІ. Однак в даному випадку організатори заходу на власний розсуд визначали ЗМІ, які будуть допущені до цього заходу, що не є порушенням закону, однак свідчить про небажання учасників заходу бути відкритими для виборців. Разом з цим, повідомлення про фізичне перешкоджання журналістці телеканалу виконувати її професійні обов’язки є небезпечним сигналом.  За перешкоджання професійній діяльності журналіста, за погрозу або насильство щодо журналіста встановлено кримінальну відповідальність (ст. 171 та 345-1 Кримінального кодексу України).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.