На Кіровоградщині представники ОПОРИ написали звернення до Державного комітету телебачення і радіомовлення України через відсутність маркування при розміщенні політичної реклами в обласних та районних газетах.

У лютому-березні представники ОПОРИ 4 рази зверталися до Держкомтелерадіо щодо розміщення політичної реклами без відповідного маркування.

«Друковані видання ігнорують законодавчі норми і друкують політичну рекламу без відповідного маркування. А також розміщуюють матеріали з ознаками чорного піару. До того ж, у кількох випадках у ЗМІ розміщували ідентичні тексти. Держкомтелерадіо має здійснити перевірку даних фактів та при виявленні порушень вжити відповідні заходи», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області.

Звернення написали на обласні газети «Україна-центр», «Народне слово», «Сільське життя плюс», «Кіровоградська правда», а також на районну «Знам’янські вісті»

Згідно з частиною 3 статті 9 закону «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті. Закон України «Про вибори Президента» передбачає, що політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така (частина 10 статті 64).

У пункті 4  частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначається: «Оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, інших публікацій та повідомлень є агітацією».

А в частині 4 статті 58 ідеться, що передвиборна агітація, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)