Серед можливих ознак порушення в агітації до вже зафіксованих в січні прикладів додалися політичні гасла кандидатів під час пленарного засідання Запорізької міської ради і надання послуг та подарунків виборцям від їхніх представників, а також підозри у зборі персональних даних. Про ці випадки представники ОПОРИ розповіли 5 березня під час прес-конференції в Запоріжжі.

У лютому з усіх зареєстрованих кандидатів візити до Запорізької області здійснили Олександр Вілкул, Олег Ляшко, Сергій Тарута, Юрій Бойко, Петро Порошенко, якими вони охопили кілька міст: Запоріжжя, Токмак, Бердянськ, Пологи, Оріхів, Приморськ, Мелітополь. Найбільш резонансною подією став приїзд 27 лютого Петра Порошенка як у ролі Президента, так й у ролі кандидата.

На противагу практиці в січні, в лютому в Запорізькій області друкована агітація за зареєстрованих кандидатів переважно виходила із вихідними даними. Поруч із білбордами активно використовувалася робота у наметах, де громадянам пропонували газети та інші зразки роздаткових матеріалів. Крім того, в цих наметах інколи вівся збір персональних даних під різними приводами. Наприклад, агітатори від Юлії Тимошенко збирали підписи на підтримку ініціативи для Кабміну зі зниження ціни на газ, представники Анатолія Гриценка збирали підписи на підтримку цього політика на посаді Президента Україна, агітатори Олега Ляшка в такий спосіб оформлювали передплату на партійну газету.

Також ОПОРА зафіксувала практику збору персональних даних  за місцем проживання містян. Це здійснювали представники чинного Президента. Свої дії вони пояснювали тим, що в такий спосіб можна підтримати ініціативу Петра Порошенка з винесенням на голосування у Верховну Раду законопроекту щодо закріплення в Конституції стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Євросоюзі.

«На підставі  січневої фіксації ОПОРОЮ випадку можливих ознак збору персональних даних на користь Юлії Тимошенко в лютому громадська організація «Рада громадської варти» підготувало звернення до поліції з метою з'ясування обставин інциденту», - зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області.

 

За даними ОПОРИ, кандидати Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Олександр Вілкул, Олег Ляшко, Петро Порошенко були представлені в майже усіх сегментах агітації, включаючи медіа, розповсюдження друкованих матеріалів та зовнішню рекламу. Щодо інших кандидатів, то їхня активність була меншою в регіоні, це зокрема стосується Олександра Шевченка, Сергія Капліна, Іллі Киви, Юрія Бойка, Ігоря Шевченка, Євгенія Мураєва, Олександра Соловйова.

8 лютого під час візиту до комунального підприємства «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Енергодарської міської ради представники ОПОРИ дізналися про надання там медпослуг (вимірювання  артеріального тиску та перевірка крові на рівень цукру) за підтримки депутата Запорізької обласної ради від «Об’єднання «Самопоміч» Володимира Редьки, який був зареєстрований довіреною особою Андрія Садового. В медичному кабінеті зафіксували агітаційні брошури на підтримку згаданого  кандидата в Президенти.

Також протягом лютого ОПОРА моніторила сторінки ВО «Батьквіщина» та ГО «Батьківщина молода» у Facebook, представники яких брали участь у заходах з допомоги незахищеним верствам населення. Такі випадки зустрічалися в Енергодарі, Степногірську, Михайлівський ОТГ та кількох районах Запоріжжя. Нагадаємо, голова Запорізького обласного осередку «Батьківщина Молода» Віталій Рябцев є депутатом Запорізької міськради, а представники організації за його участі долучаються до політичних акцій. Так 28  лютого вони відвідали мітинг на підтримку оголошення імпічменту чинному Президенту України Петру Порошенку, що ініціювали члени фракції ВО «Батьківщина». А після заходу разом із депутатами вбравшись у одяг із політичними гаслами Юлії Тимошенко пройшли у приміщення для голосування Запорізької міськради.

21 лютого відбувся громадський форум «Мелітополь — новий погляд», під час якого Сергій Мінько позитивно оцінив діяльність чинного Президента України, виступив із критикою Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко і закликав присутніх до виважених рішень під час майбутніх виборів.

Про загальну кількість зареєстрованих звернень із підозрою у порушеннях агітації в Запорізькій області у лютому під час прес-конференції розповів начальник відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів УПД ГУНП Запорізької області Євген Слабишев. «На 5 березня органами поліції зареєстровано 89 повідомлень про різні правопорушення під час виборів Президента України. Одне з повідомлень зареєстроване до єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 296 кримінального кодексу України. Наразі слідство вже закінчене, особі повідомлено про підозру, справа спрямована до суду на розгляд», - розповів він.

Окремий напрямок моніторингу ОПОРИ полягав у встановленні інформації про склад і діяльність окружних виборчих комісій в області. В Запорізькій області їх сформовано 9. Загальна чисельність їхнього складу станом на кінець лютого 2019 року склала 341 людина, призначені за поданням від 40 кандидатів. Відтак четверо кандидатів не делегували своїх представників до ОВК. Це – кандидат від партії «5.10» Геннадій Балашов, кандидат від партії «Сила людей» Дмитро Гнап, кандидат від партії «Громадський рух «Народний контроль» Дмитро Добродомов та самовисунавець Аркадій Корнацький.

Більшість заявлених кандидатів мають однакову кількість представників у виборчих комісіях. Найменше їх у Сергія Кривоноса від партії «Воїни АТО» та самовисуваниці Інни Богословської.

Найстарший член Іван Видолоб. Він 1942 року народження, його висунуто до складу від кандидата Віталія Скоцика. Наймолодший – Сергій Циба, 1990 року народження – від Олександра Соловйова. Середній вік складу комісії – 49 років. Серед 341 представників ОВК 191 жінка, що складає 56% від загальної кількості. Склад ОВК і надалі може змінюватись.

Перші засідання окружних комісій в Запорізькій області почалися вже 19 лютого. Вони відбулися за всіма дев'ятьма територіальними виборчими округами із дотриманням кворуму (були присутні більше половини від складу комісії). Не зафіксовано випадків недопущення осіб, які мали право взяти участь у процедурі.

Під час прес-конференції ряд статистичних даних навів начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Запорізької обласної державної адміністрації Сергій Масюков. Він зазначив, що станом на ранок 5 березня в Державному реєстрі виборців по Запорізькій області зареєстровано 1 354 581 громадян. Ця кількість змінюється щодня, оскільки на неї впливають люди, які досягають повноліття і стають суб’єктами виборчого права. А також особи, які користуються можливістю змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. Ця процедура триває до 25 березня включно. Наразі цією можливістю скористалося вже 1750 осіб. «Ця процедура передбачена статтею 7 Закону «Про державний реєстр виборців», де зазначено, що  виборець за мотивованою заявою може змінити тимчасове місце голосування на загальнодержавних виборах. Мається на увазі вибори Президента, або вибори народних депутатів – на місцевих виборах така процедура не передбачена. Будь-хто може скористатися, але повинен мати мотивовану заяву для цієї процедури. Мешканці анексованого Криму та окупованих територій Донецької і Луганської області звертаючись до відділів ведення державного реєстру повинні мати при собі лише паспорт громадянина України без будь-яких інших довідок, якщо в паспорті стоїть штамп, що він був прописаний на територіях, які я зазначив», - наголосив він.

Також на зустрічі зауважили, що від початку березня відділи ведення Державного реєстру виборців працюватимуть і по вихідних, аби всі бажаючі могли змінити своє місця голосування. Скористатися цією процедурою можна до 25 березня включно.

Радниця з питань ВПО у Запорізькій області Анастасія Перепелиця нагадала як провести процедуру з тимчасової зміни місця голосування. «Внутрішньо переміщені особи, які проживають на території Запорізької або будь-якої іншої області можуть взяти участь у виборах Президента України, тому що ці вибори є загальнонаціональними. Люди зі складу ВПО  можуть скористатися процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Для цього внутрішньо переміщена особа має прийти до найближчого органу ведення реєстру, які зазвичай розташовані в райадміністраціях, або в міськрадах, написати мотивовану заяву, пред’явити паспорт громадянина України і після того, як особа напише заяву в органах ведення реєстру – їй видадуть посвідчення, яке змінює місце голосування на один день виборів», - зазначила вона.

Також вона продемонструвала соціальний мотиваційний ролик від ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» на підтримку того, наскільки важливо взяти участь у виборах. А ще зазначила, що станом на середину лютого кількість внутрішньо переміщених осіб, які є суб’єктами виборчого права та офіційно зареєстровані як мешканці Запорізької області, становить 45,5 тисяч громадян України.

Під кінець зустрічі співзасновниця ГО «Центр розвитку «Жіночий світ» Олена Зіновенко презентувала брошуру «Як проголосувати виборцю з інвалідністю», яка дає низку актуальних рекомендацій про те як скористатися своїм виборчим правом 31 березня.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.