На Кіровоградщині у складі ОВК упродовж першого тижня роботи відбулося 38 замін у комісіях, у тому числі й у керівному складі. Найбільше замін здійснили кандидати на посаду Президента Сергій Каплін, Валентин Наливайченко, Віталій Скоцик, Олександр Мороз.

Як повідомляюють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області, станом на 4 березня найбільше замін відбулось у виборчих комісіях №103 (місто Олександрія) – 12 замін, у складі ОВК №100 (місто  Бобринець) – 10 замін, у виборчих комсіях №101 (смт. Голованівськ) та №102 (місто Знам’янка) – по 6 замін. Найменше замін відбулося в окрузі №99 (місто Кропивницький) – 4.

Також зміни відбулися у керівному складі окружних комісій. Зокрема, в ОВК №99 та ОВК №102 замінили голів комісій, а в ОВК №103 було змінено секретаря комісії.

На всіх округах членів ОВК замінював кандидат у Президенти Віталій Купрій, по чотири заміни зробили Валентин Наливайченко, Віталій Скоцик, Олександр Мороз.

«Нинішнього року ми спостерігаємо, що чимало кандидатів у Президенти подавали у склад ОВК представників із інших регіонів. На сьогодні більшість з них замінили на мешканців області. Іншою причиною може бути незадоволеність кандидатів роботою осіб, яких вони подали до складу ОВК. Оцінити вплив цих замін можна буде лише за результатами подальшої роботи виборчих комісій», – зазначила координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Нагадаємо, в Кіровоградській області утворені 5 окружних виборчих комісій загальною чисельністю 175 осіб: три ОВК утворені в складі 35 осіб, а по одній ОВК у складі 36 та 34 осіб відповідно.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.