3 березня, близько 9 год. 30 хв., у селищі Красноїльськ Сторожинецького району Чернівецької області четверо невідомих напали на агітаційний намет партії ВО «Батьківщина». Нападники поламали намет, причепили його до автомобіля та втекли з місця злочину. Агітатор та представники партії звернулися в поліцію.

У прес-службі обласного осередку «Батьківщини» повідомили, що до агітатора, який почав розгортати намет у центрі Красноїльська, під’їхала автівка “Ауді” з іноземною реєстрацією.

Четверо молодих чоловіків почали погрожувати агітатору, він встиг втекти і сховатися в магазині неподалік та замкнутися зсередини. Подальші події він фіксував на відеокамеру свого телефона.  

На місці події, в центрі Красноїльська, працює поліція.  Для розшуку автомобіля зловмисників у Сторожинецькому та прилеглих районах введено план «Перехват». 

За словами Степана Мітріка, депутата  Чернівецької обласної ради від ВО «Батьківщина»: «Зранку, 5 незнайомих молодиків у нетверезому стані почали погрожувати агітатору , який змушений був втекти і заховатися в універмазі( мав ключі, бо він належить його сестрі), встиг зняти відео». За словами депутата, одного з зловмисників уже затримали, він знаходиться у відділку поліції.

«Під час першочергових слідчо-розшукових дій поліцейські встановили одного з нападників і його місцезнаходження. Ним виявився 31-річний житель сусіднього села Буденець. Наразі поліція встановлює обставини правопорушення, а також інших причетних до нього осіб», – повідомляють у поліції.

Представники «Батьківщини» пов’язують даний випадок з приїздом Юлії Тимошенко. Завтра, 4 березня вона відвідає Чернівецьку область і проведе мітинги у трьох районах – Новоселицькому, Хотинському і Строжинецькому.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, залежно від обставин справи дії зловмисників можуть бути кваліфіковані за ст. 173 Кодексу України про адміністративні  правопорушення (дрібне хуліганство),  або за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинені групою осіб) або за ч.2 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, поєднане із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна. Згідно з даними поліції, за вказаним фактом відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)