26 лютого у Чернівцях відбулися тренінги щодо особливостей виборчого законодавства для працівників поліції Буковини, який проводить Громадянська мережа ОПОРА в рамках проекту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу».

Навчання провели координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області та громадська омбудсменка ОПОРИ у Львівській області.

Перша частина навчань була для представників поліції превенції, друга – для слідчих підрозділів поліції Буковини. На заході були присутні представники поліції з Чернівців, Путили, Заставни, Сторожинця, Хотина, Новоселиці, Кіцманя, Вижниці, Герци, Кельменців, Сокирян, Глибоки та Новодністровська. Взагальному, 42 правоохоронців пройшли спеціалізований тренінг з ОПОРОЮ.

Тренер ОПОРИ зазначає: «Не тільки виявлення порушення, а й збір якісної доказової бази є основою для того, щоб суд міг покарати порушників виборчого законодавства». 

На заході обговорили основні порушення виборчого процесу та їх ідентифікацію, а також особливості дня голосування у роботі поліції превенції та слідчих. Працюючи у групах, учасники та учасниці тренінгу детально розібрали, як мають діяти, коли фіксують спроби підкупу виборців, порушення вимог до ведення агітації, неправомірні дії членів дільничних виборчих комісій та інші правопорушення. Також учасникам навчань презентували спеціально розроблені методичні матеріали, де викладені алгоритми документування злочинів.

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань на місцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)

Довідково:  Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.