На Черкащині 48 працівників поліції 26 лютого взяли участь у навчанні  «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу». Правоохоронці вчилися ефективно реагувати на порушення виборчого законодавства.

 

На навчання в обласний центр з’їхалися працівники правоохоронних органів з різних районів області. Тренінг був розділений на дві частини: навчання пройшли 24 поліцейські превенції та стільки ж слідчих Національної поліції Черкаської області.

Правоохоронцям розповідали про основні етапи виборчого процесу. Разом з тренерами вони визначали та розбирали найпоширеніші види виборчих порушень в ході виборчої кампанії та безпосередньо в день голосування. Поліція відпрацювала конкретні випадки виборчих правопорушень та способи реагування на них.

 

Тренер з виборчого законодавства громадянської мережі ОПОРА  пояснює, що 75% часу на навчанні займає розгляд практичних кейсів. За його словами, це конкретні ситуації, які розбирають поліціянти, визначаючи, як правильно реагувати в тій чи іншій ситуації:

«Громадянська мережа ОПОРА проводить серію заходів, щоб надати поліції знання щодо виборчого законодавства. Ми зустрічаємо таке, що в поліції іноді не знають основ виборчого законодавства і, як результат, іноді неадекватно реагують на ті чи інші порушення. Наша мета –  надати конкретні приклади виборчих порушень і приклади, як поліція має ефективно на них реагувати. Я бачу, що правоохоронці налаштовані на роботу: їм це цікаво, і вони дійсно хочуть знати, як реагувати в тій чи іншій ситуації», - каже він.

«На тренінгу моделюються ситуації, які, я думаю, стануть в пригоді мені у майбутньому. Ми розбираємо, навчаємося, для себе відмічаю корисні речі, бачу в цьому позитив.

Я уже працював на виборах у 2015 та 2014 року. Правда, якихось порушень не фіксував», – розповідає дільничний офіцер Христинівського відділення поліції Андрій Симоненко.

«Тренінг однозначно потрібний. На днях я зареєстрував повідомлення про виявлення білборда, на якому були відсутні вихідні дані. Це був білборд партії «Солідарність». А ось на тренінгу я дізнався, що Порошенко – самовисуванець, а цей білборд не є якимось порушенням. От уже я і бачу позитив цього тренінгу. Я ставив питання щодо практичних моментів, які мене цікавлять, і отримав відповідь. Наприклад, щодо виносу бюлетенів. Що це означає? Це крадіжка документа. Працюю в поліції 19 років. Але це перший рік, коли я фактично є організатором забезпечення публічної безпеки і порядку на нашій території. Загалом досвід є, але от документування адмінправопорушень – тут досвід мінімальний», розказує начальник сектору превенції Лисянського відділення поліції Михайло Циганенко.

«Під час тренінгу я підкріпила знання, якими володіла. Тепер буду себе більш впевнено вести, бо нас підготували до виборів. Надіємся, що все пройде добре. Раніше вже працювала на виборах в 2009 році та у 2014-му. Правопорушення не фіксувала», каже інспектор сектору превенції Корсунь-Шевченківського Аліна Чередник.

Нагадаємо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань на місцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.