Під час конференції  для працівників дошкільної освіти, відповідаючи на питання із залу, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка висловився на підтримку кандидата в Президенти Петра Порошенка. Голова ЛОДА також прокоментував високий рейтинг кандидата Володимира Зеленського як «катастрофу».

Учора, 26 лютого, у Львівському палаці мистецтв відбулась конференція  про  кращі практики дошкілля «Коло дитини». Відкрив конференцію голова Львівської ОДА Олег Синютка. Після своєї промови, відповідаючи на запитання з залу щодо його ставлення до великої кількості кандидатів на президентських виборах, Синютка зазначив: «Стосовно кандидатів, я це говорю чесно і щиро, тому що це так.  В силу того, що я маю повний доступ до державної інформації. Сьогодні є 2 кандидати, які починаються на «П»: Або Путін, або Порошенко». Дещо пізніше голова адміністрації додав: «Хочемо зберегти державу, хочемо виховувати дітей у цій державі — нема сумнівів у виборі».

Також Олег Синютка назвав катастрофою високий рейтинг кандидата Володимира Зеленського: «Стосовно Зеленського, який сьогодні має найвищі рейтинги в Україні... Але це факт, дівчата! Це катастрофа, але це факт!»

Фото зі сторінки Департаменту освіти і науки ЛОДА у мережі Facebook

Організували конференцію департамент освіти і науки Львівської ОДА та ГО «Центр соціальних інновацій», про що повідомляється на сайті обласної державної адміністрації. Загалом у конференції взяли участь понад 200 педагогів та керівників закладів дошкільної освіти.  Захід проводили в робочий час з 10:45.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк говорить, що голова ЛОДА не був зобов’язаний відповідати на питання, яке не пов'язане з його посадовими обов'язками.  А також, звертає увагу, що висловлювання голови стосується  виборчого процесу, у ньому згадуються прізвища кандидатів.

«Згідно з пунктом 4 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» органи державної влади, їх посадові та службові особи мають рівно та неупереджено ставитися до кандидатів на пост Президента. В даному випадку головою облдержадміністрації не було дотримано принципу рівності прав кандидатів та їх умов участі у виборчому процесі», —  пояснює Тетяна Юзвяк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: