Упродовж січня-лютого виборча кампанія в області проходила досить активно. Кандидати в Президенти використовували різні форми агітації. Проте найбільш популярною залишається зовнішня реклама. ОПОРА зафіксувала й ряд порушень виборчого законодавства. Про це говорили на прес-конференції, яка відбулася в Миколаєві 27 лютого.

Активність кандидатів

Виборчої кампанії у Миколаївській області протягом січня-лютого проходила достатньо інтенсивно. В січні це, передусім, було пов’язано з етапом висування та реєстрації кандидатів, організаційною роботою їхніх команд на місцях. У першому місяці переважали такі форми агітації, як: зовнішня агітація та агітація в регіональних друкованих засобах масової інформації.

У лютому ОПОРА зафіксувала активну діяльність 25 кандидатів на пост Президента України. Серед них − Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко, Віктор Бондар, Андрій Садовий, Володимир Зеленський, Сергій Каплін, Руслан Кошулинський, Олександр Шевченко, Юрій Дерев’янко, Валентин Наливайченко, Ольга Богомолець, Ігор Шевченко, Аркадій Корнацький, Євгеній Мураєв, Олександр Соловйов, Інна Богословська, Дмитро Гнап, Ігор Смешко, Роман Насіров та Олександр Мороз. Як і в січні, агітація на носіях зовнішньої реклами залишається найбільш популярною формою агітації. Якщо порівнювати з етапом дочасної агітації, то кількість рекламних конструкцій з передвиборчою агітацією зросла втричі і наразі сягає 720 штук. У даному сегменті передвиборчої агітації можна виділити чотирьох кандидатів, які найбільш широко представлені на рекламних щитах: Олександр Вілкул (15%), Петро Порошенко (10%), Юлія Тимошенко(10%) та Юрій Бойко(10%).

Також слід додати, що у лютому значно пожвавилась пряма робота з виборцями та укріплення внутрішньопартійної структури на місцях. Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Петро Порошенко та Олег Ляшко найбільш інтенсивно використовували дану форму роботи. Вона полягала в організації концертів, спортивних змагань, прямої роботи від дверей до дверей, пошуку прихильників, зустрічах із виборцями довіреними особами чи представниками партій-суб’єктів, відкритті нових громадських приймалень, наборі волонтерів, участі в пікетах та акціях.

Разом із тим агітаційні намети використовували 10 кандидатів. Через них свої матеріали розповсюджують Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Олег Ляшко та Анатолій Гриценко.

Представленість у регіональних засобах масової інформації загалом стало доволі активною формою агітації у лютому, але відносно загального аналізу усіх форм, вона знаходиться на нижчому рівні, ніж інші. Найбільша представленість у місцевих ЗМІ була у Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Юрія Бойко, Олександра Вілкула та Сергія Тарути.

Загалом, якщо проаналізувати інтенсивність, масовість та кількість задіяних форм передвиборчої агітації, то можна визначити п’ять найактивніших кандидатів у регіоні протягом січня-лютого: Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Сергій Тарута та Анатолій Гриценко. Дані кандидати задіяли практично всі форми передвиборчої агітації. Слід додати, що в області спостерігається велика конкурентність виборів і можна виділити ще шість кандидатів, які також проявляють велику активність у межах області, але задіяли менше форм агітації. Мова йде про Юрія Бойка, Олександра Вілкула, Андрія Садового, Олександра Шевченка, Володимира Зеленського та Сергія Капліна.

Порушення виборчого законодавства

У січні-лютому ОПОРА зафіксувала 18 порушень виборчого законодавства. Вони були  пов’язані з виготовленням та розповсюдженням друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (10 січня була зафіксована передвиборча агітація кандидата в Президенти Ігоря Шевченка, розміщена в Миколаєві на перехресті вулиць Пушкінська та проспект Центральний); фінансуванням виготовлення та розміщення агітаційних матеріалів не з виборчого фонду кандидата (29 січня спостерігачі зафіксували новий рекламний щит кандидата у Президенти України Олега Ляшка, який знаходиться на перетині проспекту Миру та проспекту Богоявленський, біля супермаркету «Велмарт»); проведенням передвиборної агітації, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей (16 січня Баштанська районна організація партії « Об’єднання «Самопоміч» подарувала коляднички вихованцям дитсадочка «Віночок» у місті Баштанка). А, наприклад, 11 лютого у Новоодеській районній раді, яка знаходиться за адресою: вул.  Центральна, 202, було виявлено ознаки порушення частини 21 статті 64 Закону України «Про Вибори Президента України» (розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності) та ін.

Взаємодія з Нацполіцією

Співпраця ОПОРИ з Національною поліцією як органом, який уповноважений реагувати, складати адміністративні протоколи та проводити слідчі дії щодо виборчих порушень, демонструє свою ефективність. На початку січня були проведені координаційні зустрічі з керівництвом обласних управлінь, на яких обговорювалась загальна координація дій ОПОРИ та поліції щодо виявлення та реагування на виборчі порушення, були розібрані типові приклади порушень, проаналізовані законодавчі акти, якими регулюється законність виборчого процесу. Слід додати, що при виявленні будь-якого порушення всі спостерігачі ОПОРИ виконують обов’язкові процедурні моменти, телефонують на «102» та пишуть заяву або пояснення.

За запитом Національної поліції та МВС було проведено тренінги для поліції щодо виборчого процесу. Головне завдання тренерів ОПОРИ полягало в актуалізації виборчого законодавства та розборі практичних завдань із реальними виборчими порушеннями, які відбувались на минулих виборах. На тренінгу поліція мала змогу побачити всі етапи виборчого процесу, зрозуміти, хто виступає його суб’єктами, та які є порушення правил ведення агітації, розглянути виборчі статті КУпАП та Кримінального кодексу, практично попрацювати над відео з виборчими порушеннями та текстовими ситуаціями з минулих виборів. Окрім цього, працівники поліції отримали посібники, розроблені окремо для поліції превенції та слідчих, в залежності від виду порушень.

Виборчий омбудсмен

Нещодавно в Громадянській мережі ОПОРА з’явилася мережа громадських омбудсменів із захисту виборчих прав.  Основною метою їхньої діяльності є захист активного та пасивного виборчих прав, попередження порушень права на вільні й справедливі вибори в Україні за допомогою всіх законних інструментів та моніторинг забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав.

Громадські омбудсмени надсилатимуть запити до органів правопорядку, відвідуватимуть судові засідання під час розгляду справ про виборчі порушення, аналізуватимуть судові практики та систематизуватимуть інформацію про якість роботи включених сторін (органів правопорядку, судів, учасників виборчого процесу, якщо такі виступатимуть заявниками або свідками). Громадським омбудсменом із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Миколаївській області став, до якого можна звертатись за консультаціями на електронну адресу: [email protected].

Перші засідання ОВК

20 лютого окружні виконавчі комісії на Миколаївщині провели перші засідання. На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області, велика чисельність складу ОВК демонструє свою неефективність, коли для старту роботи, нормального функціонування та прийняття законних рішень не можуть зібрати необхідну кількість членів відповідної комісії.

«Дана ситуація може бути ризиком  виникнення деструктиву в роботі комісій та легкого блокування прийняття рішень. Крім цього, слід пам’ятати, що ЦВК надало дозвіл мати спостерігачів 139 громадським організаціям. У свою чергу, ОВК повинна протягом однієї доби приймати рішення щодо їх реєстрації у разі відповідного подання від громадської організації. А з такою відвідуваністю, яку показали перші засідання, це може бути проблемою і відповідно порушенням Закону. Така ж ситуація може виникнути і зі складом ДВК, оскільки дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб. А право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії) мають усі кандидати на пост Президента України. В той же час слід нагадати, що ухилення від роботи в комісії без поважних причин вважається виборчим злочином, за що наступає відповідальність за статтею 157 КК України і карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.