У Луцьку після Нового року активну агітаційну діяльність розпочав осередок Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Попри те, що імовірний кандидат, пов’язаний із цією політичною силою, ще не зареєстрований Центральною Виборчою Комісією, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, як місцеві партійці та агітатори у наметах називають його кандидатом та анонсують як майбутнього Президента України.

З початку січня намети ВО «Свобода» неодноразово з’являвся у центрі Луцька та у кількох інших мікрорайонах. У них роздають партійні газети, листівки та календарі із зображенням імовірного кандидата у президенти Руслана Кошулинського. Такі факти фіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

05.01.2019 News Volyn 1

Місцеві партійці, зокрема, депутати міської ради, член виконкому Луцької міської ради та перший заступник голови Волинської обласної ради організували своєрідний флешмоб. У різних частинах міста вони біля наметів спілкуються із людьми або ж «передають вітальні слова від Олега Тягнибока та Руслана Кошулинського». Йдеться про депутатів Луцькради від «Свободи» Богдана Богоноса, Андрія Білана, Віктора Ящука, Миколу Романюка та Миколу Федіка, члена виконкому Луцькради Михайла Щура, а також першого заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика.

Відзначимо також, що окремі депутати активно висвітлюють цю діяльність у соцмережах, підписуючи свої повідомлення текстом «Руслан Кошулинський – президент український!». Так, наприклад, із відповідним гаслом допис розмістили Микола Федік та Олександр Пирожик. Натомість Андрій Білан у своєму дописі зазначає, що із партійного намету вітали мешканців округу із різдвяними святами від ВО «Свобода» та «агітували за єдиного кандидата від націоналістичних сил у Президенти України Руслана Кошулинського».

05.01.2019 News Volyn 2

05.01.2019 News Volyn 3

05.01.2019 News Volyn 4

 05.01.2019 News Volyn 5

У коментарі ОПОРІ заступник голови обласного осередку ВО «Свобода» Микола Федік розповів, що партія ще не проводила з’їзду з приводу висунення кандидата. Натомість намети вони виставляють постійно та ведуть активну роботу, у тому числі, й за участі депутатів.

«В даному випадку були ще листівки-привітання із Різдвом… Цей слоган не є якимось офіційним передвиборчим гаслом поки що неіснуючого кандидата в президенти. Це просто рима, яка виникла у мережі Facebook і якою активно користуються члени нашої партії в соціальних мережах. З приводу того, наскільки це агітація – ми можемо проїхатися Луцьком і побачити банери багатьох, також ще не зареєстрованих «кандидатів» у президенти, але різних політичних лідерів, які вітають із Різдвом чи іншими гаслами. Оцінювати, наскільки це є агітація, оскільки там немає закликів підтримати того чи іншого кандидата, складно. Тому наразі в діяльності, яку здійснює партія ВО «Свобода» я не бачу порушення законодавства і передвиборчої агітації», – зазначив Микола Федік.

За його словами, різдвяні листівки від партії презентують щороку. З приводу допису Андрія Білана, Федік зауважив,  що, оскільки партійного з’їзду із висунення кандидата не було, Руслан Кошулинський наразі не є зареєстрованим кандидатом. Стосовно решти допису, треба запитувати в самого автора.

ОПОРА намагалася зв’язатися із Андрієм Біланом, однак ні на телефонні дзвінки, ні на повідомлення у соцмережі Facebook він не відповів. 

Разом з тим, в смт. Маневичі на Волині у четвер, 3 січня на дошці оголошень біля Маневицького районного центру творчості дітей та юнацтва представник ОПОРИ виявив кілька листівок із зображенням Руслана Кошулинського та символікою партії ВО «Свобода».

05.01.2019 News Volyn 6

Нагадаємо також, що протягом грудня представники ОПОРИ фіксували різні форми активності з боку «свободівців» на користь саме цього імовірного кандидата, зокрема: візит Руслана Кошулинського на Волинь, розміщення зовнішньої реклами, поширення партійної газети серед лучан із зображенням імовірного кандидата на першій шпальті, участь Руслана Кошулинського в телеефірі на місцевому телеканалі.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба вбачає у цій ситуації ознаки дочасної агітації. «У повідомленні в Фейсбуці роздача друкованої продукції названа агітацією, що свідчить про те, що представники партії не знають правил щодо старту агітації лише після офіційної реєстрації кандидата. Правоохоронним органам слід звернути увагу на такі форми дочасної активності представників політичних сил», – зазначає вона.

Нагадаємо, згідно із статтею 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Згідно із статтею 58 цього ж закону, передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Окрім того, Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.