31 грудня 2018 року розпочався виборчий процес чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Згідно з законодавством виборчий процес чергових виборів Президента України розпочинається за 90 днів до дня голосування.

1 жовтня 2018 року довготермінові спостерігачі ОПОРИ на чергових виборах Президента України розпочали свою діяльність в усіх регіонах України. Як і у попередні роки, ОПОРА до початку офіційного старту виборчого процесу оцінювала підготовчий процес та фіксувала прояви та особливості дочасних передвиборчих кампаній потенційних кандидатів на найвищу посаду в країні. ОПОРА представила результати спостереження за дочасною активністю потенційних кандидатів у Президенти за жовтень, листопад та грудень, а також зріз щодо партійності держслужбовців і службовців місцевого самоврядування.

Після офіційного старту виборів 204 спостерігачі ОПОРИ моніторитимуть усі етапи виборчого процесу, включаючи підрахунок голосів та встановлення результатів волевиявлення. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі. 

Також у день голосування Громадянська мережа ОПОРА проведе паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation), що дасть змогу оперативно та точно визначити результати голосування.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. У межах цієї діяльності ОПОРА провадить довготермінове та короткотермінове спостереження в кожній області.

У 2019 році організацію моніторингової кампанії Громадянської мережі ОПОРА та діяльність довготермінових і короткотермінових спостерігачів підтримало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).