Спостерігачі ОПОРИ в Дніпрі склали дві заяви до поліції щодо порушення правил ведення передвиборної агітації кандидатами на пост Президента України Сергієм Капліним та Ігорем Шевченком.

Відповідно до Закону, кандидати на посаду Президента, починаючи з наступного дня після реєстрації, вступають в нову фазу юридичної відповідальності, зокрема до політичної агітації висуваються певні умови: вся агітація має мати вихідні дані та бути оплаченою з виборчого фонду кандидата.

Нагадаємо, Сергій Каплін зареєстрований кандидатом у Президенти України постановою ЦВК №29 від 08 січня 2019 року, Ігор Шевченко зареєстрований кандидатом у Президенти України постановою ЦВК №14 від 04 січня 2019 року.

news 09 01 2019 Dnipro Kaplin

9 січня спостерігачі ОПОРИ виявили білборди та сітілайти із зображеннями кандидатів на посаду Президента України Сергія Капліна та Ігоря Шевченка без зазначення відомостей про наклад, друкарню, відповідального за друк та замовника, що може мати ознаки порушення ст. 59 Закону України “Про вибори Президента України”.

news 09 01 2019 Dnipro police

В обох випадках спостерігачі викликали поліцію. Працівники патрульної поліції, які приїхали на виклик, прийняли заяви та передали їх до Соборного та Шевченківського відділень поліції.

Як зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області:

«Під час цієї виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ  планують не лише моніторити виборчі процеси та інформувати громадян, проводити певні адвокаційні кампанії, а і співпрацювати з поліцією з метою виявлення та попередження виборчих злочинів».

Згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України “Про вибори Президента України” передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)