Протягом останніх двох тижнів невідомі особи вже двічі розмалювали зовнішній фасад приймальні партії «За життя» в Рубіжному. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

Наразі представники партії ще не встигли відновити первісний зовнішній вигляд офісного приміщення після першого акту вандалізму, як його понівечили вдруге. Інцидент відбувся у неділю, 10 лютого. На цей раз невідоми написали червоною фарбою декілька речень: «Власть меняется, а Маслов все за Сміття. Мы не проект, мы люди».

14 02 2019 Luganshchyna zazhittj2

Очільник Рубіжанської міської організації партії «За життя» Вадим Маслов, який фігурує у надписі, вважає, що всі ці інциденти пов’язані із виборчим процесом та мають політичний контекст.

Раніше, ОПОРА вже повідомляла про випадок вандалізму щодо приміщення партійної організації «За життя».

Павло Романюк, який є радником Громадянської мережі ОПОРА з юридичних питань, зазначає, що партія «За життя» не є суб’єктом виборчого процесу, тому у вказаних діяннях не вбачаються ознаки кримінального правопорушення. У ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України йдеться про «перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднані з пошкодженням майна». Однак, поліція повинна перевірити наявність у зазначених діях ознак «перешкоджання законній діяльності політичної партії».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.