У робочий час в одній зі шкіл Віньковецького району на Хмельниччині відбулась зустріч педагогів із депутатом районної ради і водночас довіреною особою кандидата на пост Президента України Руслана Кошулинського. Під час зустрічі депутат роздавав газету з агітацією та радив звернути увагу на кандидата, якого представляє. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Візит депутата Старосинявської районної ради від ВО «Свобода», який також є довіреною особою кандидата в Президенти України Руслана Кошулинського (ТВО №191), Юрія Кравчука до Пилипо-Олександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів на Віньковеччині відбувся 13 лютого у першій половині дня. Його супроводжував депутат Віньковецької районної ради Анатолій Любий.

Інформацію про візит опублікували на сторінці ВО "Свобода" Хмельницька обласна організація.

Zustrich u shkoli 3 14 02 2019 Khmelnytskyi

Як заздалегідь повідомили вчителям у відділі освіти Віньковецької РДА, мета візиту - провести урок патріотичного виховання для старшокласників. На "Уроці мужності" йшлося про події Революції Гідності, учасником якої був Юрій Кравчук. Однак після уроку гість попросив зібрати вчителів школи. Під час бесіди з педагогами, яка тривала перерву і частково урок - з 10:45 до 11:15, Юрій Кравчук роздавав спецвипуск газети "Всеукраїнське об'єднання Свобода", який повністю присвячений кандидатові на пост Президента України Руслану Кошулинському та містить, зокрема, розлоге інтерв’ю з політиком, його біографію, публікацію «7 причин віддати голос за Руслана Кошулинського». На останній шпальті видання вказано, що його замовником є кандидат на пост Президента України Кошулинський Р. В., а також зазначено інші вихідні дані, які повинні містити друковані матеріали передвиборної агітації відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

Zustrich u shkoli 1 14 02 2019 Khmelnytskyi

Zustrich u shkoli 2 14 02 2019 Khmelnytskyi

Крім того, виступаючи перед вчителями, депутат зазначив: «Зверніть увагу на кандидатуру Руслана Кошулинського» і розповів, як на місцевих виборах у 2015 році агітував за теперішнього міського голову Хмельницького, теж представника ВО «Свобода», у перемогу якого мало хто вірив.

Після зустрічі Юрій Кравчук зі своїми супутниками вирушив у іншу школу району.

Зазначимо, що аналогічні уроки патріотичного виховання уже відбулися у трьох школах Деражні, в Старокостянтинові та Віньківцях. Відповідна інформація є на сторінках у Facebook Юрія Кравчука та ВО "Свобода" Хмельницька обласна організація.

Утім, наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, у Законі України «Про освіту» є пряма норма, яка забороняє керівництву  навчальних закладів  залучати працівників закладів освіти до участі в заходах, організованих  політичними партіями (об’єднаннями). Про це йдеться у статті 31 Закону. До того ж Міністерство освіти і науки України підготувало листа «Щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти» №1-9/407 від 26.06.2018 р., у якому зазначено: «Міністерство засуджує розміщення будь-якої партійної агітації у закладах освіти, проведення політичних акцій та залучення до них учасників освітнього процесу. Просимо вжити дієвих заходів щодо недопущення у закладах освіти політичної агітації, просування політичного брендингу та використання приміщень закладів освіти для розміщення громадських приймалень».

Треба також нагадати, що відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.