У місті Марганець невідомий обкидав «Ляшкобус» яйцями та камінням. В смт. Солоне спостерігач ОПОРИ виявив агітаційну палатку та мобільну бригаду, що розповсюджувала агітпродукцію без вихідних даних. Поліція проводить перевірку.

5 лютого в місті Марганець Дніпропетровської області агітаційний автобус з символікою та портретом кандидата на посаду Президента України Олега Ляшка було закидано яйцями та камінням.

Джерело у  Дніпровської міської організації Радикальної партії Олега Ляшка підтвердила даний факт та зазначила, що на момент нападу на автобус, кандидата в середині не було. Автобус було припарковано, неподалік перебували волонтери, які розповсюджували агітаційні матеріали, вони і викликали поліцію.

Як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, 7 лютого Солонянський районний суд, який неукомплектований суддівським складом, передав справу до Дніпровського апеляційного суду, який здійснить розподіл на один з місцевих судів міста Дніпра.

У той же день спостерігач ОПОРИ в Солонянській ОТГ помітив агітаційний автобус кандидата на посаду Президента України Олега  Ляшка. В автобусі перебувало близько півтора десятки волонтерів. Біля центрального входу до ринку селища було встановлено агітаційний намет, в якому спостерігач виявив газету «Слово Ляшка» за лютий місяць, буклети «Олег Ляшко на шляху державного діяча», «Ляшко з новим роком та різдвом Христовим», «Ляшко від журналіста до народного президента» та великий настільний календар на 2019 рік. У всіх вищевказаних матеріалах, крім газети, були відсутні вихідні дані. Довготерміновий спостерігач ОПОРИ повідомив про цей випадок вчинення ймовірного порушення Закону України «Про вибори Президента України» на 102 та звернувся до інспекторів з вимогою щодо припинення вчинення цього правопорушення та притягнути порушників до відповідальності.

news Dnipro 8 02 2019 Lyashko

Представниками поліції було складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 212-13 КУпАП  та передано до Солонянського районного суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Відповідно до ч. 16 ст. 64 цього ж закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення повідомляється: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація зазначена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».