У місті Шепетівці Хмельницької області з наметів «Об’єднання «Самопоміч» роздавали агітаційні матеріали за кандидата на посаду Президента України від цієї політичної сили Андрія Садового. Окремі з них, повідомляє спостерігач ОПОРИ, не містили вихідних даних, як того вимагає виборче законодавство.

Агітаційні матеріали без вихідних даних спостерігач ОПОРИ отримував у наметі «Об’єднання «Самопоміч» в місті Шепетівці 7 та 8 лютого. Намет, з якого впродовж двох днів роздавали друковану продукцію за кандидата в Президенти Андрія Садового, розташували на вулиці Героїв Небесної Сотні, неподалік місцевого ринку.

namet ahitatsia bez vyh danyh 08 02 2019 Khmelnytskyi

Дитячі розмальовки, церковні календарі, листівки «Нема за кого голосувати на виборах? ЗА 5 ХВИЛИН У ВАС З’ЯВИТЬСЯ КАДИДАТ!» із фото Андрія Садового – усі ці матеріали містили гасло «Саме зараз!», ім’я та прізвище кандидата, однак на них бракувало вихідних даних, визначених у ч. 16 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України», а саме: відомостей про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, тиражу, інформації про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

rozmaliovka bez vyh danyh 08 02 2019 Khmelnytskyi

tserkovnyi kalendar bez vyh danyh 08 02 2019 Khmelnytskyi

lystivka bez vyh danyh 08 02 2019 Khmelnytskyi

За поясненнями спостерігач ОПОРИ звернувся до місцевого офісу «Об’єднання «Самопоміч». Як пояснила представниця Шепетівської міської організації партії Ірина Сидоренко, всю поліграфічну продукцію вони отримали централізовано та не звернули увагу, що частина матеріалів не містить необхідної інформації. Відтак пообіцяли уважно оглянути всю продукцію та в подальшому уникати подібних ситуацій.

Щоб перевірити, чи виконали представники партії свою обіцянку, 9 лютого спостерігач ОПОРИ знову прийшов на місце, де роздавали агітацію, однак намету там не було.

Треба зазначити, що відповідно до ст. 212-13 КУпАП розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборною агітацією вважається здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України, зокрема й шляхом розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)