В містах Нікополі та Дніпрі розповсюджують газети з неповними вихідними даними. За виявленими фактами розповсюдження агітаційної продукції з можливими порушеннями спостерігачі ОПОРИ звернулись до правоохоронців.

31 січня в місті Нікополь за адресою пр. Трубників, 5 спостерігач ОПОРИ виявив агітаційний намет Об'єднання «Самопоміч» з написом «Саме зараз! Андрій Садовий», в якому дві жінки в жилетках зеленого кольору з аналогічним написом розповсюджували газети, датовані 22 грудня 2018 року. Таким чином, у спостерігача виникла підозра, що тираж газети фінансувався не з виборчого фонду кандидата. Спостерігач звернувся до правоохоронців.

news Dnipro 01 02 19 Dnipro gazeta Sadoviy namet

news Dnipro 01 02 19 Dnipro gazeta Sadoviy 2

1 лютого в Дніпрі за адресою вул. Титова, 13, спостерігач ОПОРИ виявив двох жінок в жилетках зеленого кольору з написом «Саме зараз! Андрій Садовий», які розповсюджували агітаційні матеріали з неповними вихідними даними. Спостерігач звернувся до правоохоронних органів.

news Dnipro 01 02 19 Dnipro gazeta Sadoviy police

news Dnipro 01 02 19 Dnipro gazeta Sadoviy2

Також, 1 лютого на Європейській площі в Дніпрі спостерігачі виявили розповсюдження агітаційної газети «Чесна країна», на першій шпальті якої повідомляється, що Сергій Каплін першим в 2019 році подав документи до ЦВК. Також в газеті містився додаток «За простих людей. СДП. Соціал-демократична партія. Каплін йде в Президенти». На агітаційних матеріалах не було зазначено інформацію про установу, яка здійснила друк, їхній тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника відповідних матеріалів.

news Dnipro 01 02 19 Dnipro gazeta Kaplin

news Dnipro 01 02 19 Dnipro gazeta Kaplin1

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області повідомив: «За січень місяць спостерігачами ОПОРИ в Дніпропетровській області було подано більше 50 заяв до поліції, проте, це не наша мета - виявляти порушення. Наша місія - спостереження за дотриманням виборчого законодавства».

Відповідно до ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Відповідно до ч. 16, ст. 64 цього ж закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення повідомляється: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація зазначена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)