17 січня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області зафіксували пошкодження білборду кандидата у Президенти України Євгенія Мураєва («НАШІ»). Оскільки агітаційний матеріал не містив вихідних даних, спостерігачі звернулися у поліцію із заявою.

Білборд із зображенням кандидата та підписом «Лідер політичної партії «НАШІ» Євгеній Мураєв. Наші діти – не віддамо», заляпаний червоною фарбою, спостерігач ОПОРИ виявив 17 січня у селищі Ратне. Зауважимо, що оскільки 15 січня Центральна Виборча Комісія зареєструвала Євгенія Мураєва кандидатом у Президенти України, подібні дії можуть бути кваліфіковані відповідно до частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, поєднані із пошкодженням майна. Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА в даному випадку, якщо вказаний біл-борд є агітаційним матеріалом кандадата оплаченим з його виборчого фонду, сам кандидат може звернутися до поліції із заявою про злочин.

Нагадаємо, ще до реєстрації кандидатом  псування зовнішньої реклами Євгенія Мураєва фіксували у Луцьку, Черкасах, Чернівцях, Миколаєві, Житомирі, Чернігові.

Окрім цього, оскільки на білборді не було відомостей про замовника, відповідального та виконавця друку, установу, що його здійснила, тиражу, як того вимагає закон, спостерігач ОПОРИ звернувся до правоохоронців. Адже відповідно до закону, вже з наступного дня після реєстрації кандидати вступають у нову фазу юридичної відповідальності. Зокрема, матеріали політичної агітації за кандидата мають містити вихідні дані.

17.01.2019 News Volyn Muraev 1

Відтак, розміщення відповідних агітаційних матеріалів може містити ознаки порушення частини 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України». Спостерігач звернувся до поліції із заявою щодо порушення правил ведення передвиборної агітації кандидатом на пост Президента України (розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних). Також, за словами спостерігача, у поліції не знали про пошкодження білборду. Зауважимо, що із заявою до поліції стосовно перевірки білборда цього кандидата зверталися і представники ОПОРИ в Івано-Франківську.

17.01.2019 News Volyn Muraev 2

За номером телефону політичної партії «НАШІ», який вказаний на офіційній сторінці у Facebook, ОПОРІ повідомили, що наразі партія не має осередку у Волинській області. Також оператор зауважила, що вона не уповноважена коментувати ситуацію, але володіє інформацією, що незабаром будуть інші білборди. Також оператор уточнила зміст агітматеріалу та де він розміщений. Опісля вона наголосила, що лише фіксує дзвінки та передає їх на відповідний відділ.

«Я передам інформацію у піар-відділ, вони повинні з вами зв’язатися», - повідомила оператор.

Нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних, згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, 17 січня у Ратному спостерігач ОПОРИ зафіксував на вулиці Центральній, 42 агітаційний намет «Новий курс» на користь імовірної кандидатки у президенти Юлії Тимошенко. Зокрема, звідси поширювали партійну пресу та календар на 2019 рік із портретом імовірної кандидатки на тлі прапора та з підписами «Вірю в України! Вірю в Українців! Юлія Тимошенко» та «Вирішальний рік для України».

17.01.2019 News Volyn Muraev 3

За фактом цієї діяльності спостерігач ОПОРИ також звернувся до правоохоронців. Зауважимо, що після виходу спостерігача із райвідділу поліції, намету у тому ж місці вже не було.

17.01.2019 News Volyn Muraev 5

Нагадаємо, з початку січня аналогічні намети неодноразово з’являвся у низці волинських райцентрів. Відтак, очільник обласного осередку «Батьківщини» уже коментував ситуацію. Окрім того, ОПОРА зверталася у поліцію стосовно діяльності намету Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Луцьку.

Згідно зі статтею 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. А відповідно до статті 58 цього ж закону, передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Нагадаємо також, що Центральна виборча комісія 15 листопада 2018 року опублікувала повідомлення зі зверненням до всіх потенційних кандидатів із проханням не використовувати дочасну агітацію.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)