Спостерігачі ОПОРИ в Черкасах написали заяву в поліцію через порушення правил ведення передвиборчої агітації кандидатами на пост Президента України Сергієм Капліним, Андрієм Садовим та Валентином Наливайченком.

Вчора, 10 січня, у Черкасах спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ виявили білборди кандидатів на пост Президента України Сергія Капліна, Андрія Садового та Валентина Наливайченка без зазначення вихідних даних. Це має ознаки порушення ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

11 01 2019 bordy1

«Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити вихідні дані. Відповідальність за порушення цієї норми вступає в силу вже наступного дня після реєстрації кандидата на пост Президента»,  – коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області.

11 01 2 2019 bordy2

Сергій Каплін, Андрій Садовий та Валентин Наливайченко були зареєстровані кандидатами у Президенти України постановами ЦВК від 8 січня 2019 року. 

Загалом спостерігачами ОПОРИ були виявлено по місту 16 білбордів кандидатів без вихідних даних: десять – Садового, та по три борди із зображеннями Капліна та Наливайченка. Спостерігачі зафіксували ці факти і викликали на місце працівників патрульної поліції. Правоохоронці прийняли заяви та передали їх в Черкаський відділ поліції.

11 01 2019 bordy3

«Такі порушення офіційно зареєстрованих кандидатів у Президенти на сьогоднішній день зафіксовані в багатьох областях України: Черкаській, Волинській, Рівненській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Тернопільській, Вінницькій областях та на Харківщині. Постає питання, з яких фондів фінансується дані агітаційні білборди, адже відповідно до ч.1 ст.59 ЗУ «Про вибори Президента України», кандидати на пост Президента можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Такі дії порушують виборчі права інших кандидатів та норму п.3 ч.4 ст.3 вище згаданого закону», – наголошує радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

11 01 2019 bordy4

Також згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

«Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)