Спостерігачі ОПОРИ в Запоріжжі перевірили наявність місць, що за рішенням міськвиконкому відведені під стенди та дошки оголошень відведені для розміщення матеріалів передвиборної агітації, згідно Закону України «Про вибори Президента України».

Відповідне рішення виконавчого комітету №658 було затверджене 22 грудня 2018 року і опубліковане на сайті Запорізької міської ради. Під час перевірки кілька вказаних локацій не були обладнані місцями для розміщення агітації. Зокрема неналежно обладнані місця виявлені представниками ОПОРИ за адресами:

  • пр. Соборний, 182;
  • вул. Рубана, 11 – біля будинку;
  • пр. Ювілейний, 23в – ринок «Ювілейний» ПП «БЕРНИ»;
  • вул. Хортицьке шосе, 46 – ринок «Нікопольський поворот» ТОВ «ВЄД»;
  • вул. Лізи Чайкіної, 53;
  • вул. Новокузнецька, 12;
  • сквер Чорнобильців;
  • вул. Історична 92 – біля будинку;
  • проспект Соборний 145 – в приміщенні КЗ «Кіноконцертний зал ім. О. Довженка».

Також варто зазначити, що одна з адрес (вул. Новгогородська, 4а) вказана помилково. За нею розташований закритий заклад, що не функціонує.

11 01 2019 Zaporizhzhia Novgorodska vul nekorektna adresa

«У підсумку спостерігачі ОПОРИ промоніторили 49 локацій у всіх районах міста: Вознесенівському, Дніпровському, Заводському, Комунарському, Олександрівському, Хортицькому, Шевченківському. Незадовільний стан мають 10 з них. Маємо сказати про те, що проблем з незадовільним станом дошок та стендів не виявлено в Олександрівському районі м. Запоріжжя», – коментує обласна координаторка спостереження за виборами ОПОРИ в Запорізькій області.

11 01 2019 Zaporizhzhia Oleksandrivskyj r n doshka

В одній з локацій (вул. Історична, 92) розташована загальноосвітня школа №75. Її директору Роману Гончаренку невідомо, що заклад під його керівництвом має бути обладнаний відповідними матеріалами для розміщення політичної агітації: «Я не можу надати вам коментар, бо я не знаю, що саме… Виборча дільниця у нас буде. Це зрозуміло? А далі я нічого не знаю».

А в приймальні головного лікаря комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги №8» (вул. Харчова, 2) сповістили, що стенди є в наявності, однак відмовилися їх продемонструвати. Щоправда, наступного дня стенди таки продемонстрували спостерігачам ОПОРИ.

Ряд складнощів полягає в ідентифікації стендів чи дошок оголошень попри їхню присутність за вказаними у рішенні виконкому №658 адресами.

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що виконавчий комітет визначив місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації з прямим порушенням закону. Нагадаємо, що ч. 21 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України» зазначає, що забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Таким чином школа, cтоматологічна поліклініка, кіноконцертний зал, палац культури та інші комунальні заклади мають бути виключені з тексту рішення. Рішення виконкому з мотивів невідповідності законам України визнаються незаконними в судовому порядку. Однак, це не позбавляє ОМС права за власною ініціативою або ініціативою інших заінтересованих осіб змінити чи скасувати прийнятий ним правовий акт.

За роз’ясненнями спостерігачі звернулися до керуючого справами виконкому Запорізької міської ради Романа Омеляновича. Він зазначив: «Звичайно, що контроль є і буде. Наразі районні адміністрації навіть і після прийняття цього рішення підтверджували те, що ці місця є. Будуть об’їзди і місць для оголошень, і місць, де будуть розміщуватися дільничні виборчі комісії. Цей виборчий процес проходить згідно календарного плану, який вже Центральною виборчою комісією прийнятий та оприлюднений, тому вся ця робота ведеться і буде вестися».

Нагадаємо, що згідно зі статтею 59 закону «Про вибори Президента України»: «Місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації». Станом на 10 січня 2019 року ці вимоги не виконані у повному обсязі.