Упродовж червня-жовтня Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала на Хмельниччині 31 випадок, коли народні обранці використовували тему виділення на їхні округи бюджетних коштів для «самопіару». Свою ймовірну причетність до залучення коштів афішували перед виборцями всі семеро мажоритарників від області.

Зазначимо, що в межах дослідження ОПОРА фіксувала ймовірні випадки використання народними депутатами бюджетних ресурсів (субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій, коштів Державного фонду регіонального розвитку,  Дорожнього фонду тощо) задля дочасної непрямої агітації.

Найбільше таких прикладів (11) спостерігачі ОПОРИ нарахували в 193 окрузі, який у Верховній Раді України представляє народний депутат Володимир Мельниченко. Найчастіше дописи про використання державних коштів були розміщені на сторінці самого парламентаря у Facebook, а також на сторінці міського голови Кам’янця-Подільського Михайла Сімашкевича. Так, депутат інспектував хід виконання капітального ремонту навчального закладу, на який з державного бюджету було виділено близько 2 млн грн, та робіт з капітального ремонту водогону й дороги у смт. Стара Ушиця, на які держава дала 2,5 млн грн; перевіряв виконання ремонтних робіт з перекриття шкільного даху, «на які з державного бюджету було виділено 1.385 тис. грн»; інформував про початок другого етапу ремонту дороги, на який з державного бюджету було виділено 1,4 млн грн; брав участь у відкритті футбольного майданчика в м. Кам'янці-Подільському, який, за словами міського голови Кам’янця-Подільського, вдалося побудувати, «завдяки народному депутату Володимиру Мельниченку»; повідомляв про початок капітального ремонту одного з корпусів Новоушицького навчально-виховного комплексу, а також про те, що  загалом на цей проект з державного бюджету виділено близько 6 млн грн; звітував про придбання обладнання для травматологічного відділення Кам'янець-Подільської міської лікарні за 100 тис. грн з бюджету; оглядав, як облаштовано тротуарні доріжки та дворове покриття за гроші з міського та державного бюджетів та як починають капітальний ремонт заїзду за кошти субвенції на одній із вулиць Кам’янця-Подільського; передавав у дитячі садки та школи закуплені за державні гроші водонагрівачі; відкривав інклюзивно-ресурсний центр для дітей з особливими освітніми потребами.

11 12 2018 Melnychenko piar khmelnytskyi

Дев’ять випадків «піару» на державних грошах за п’ять місяців продемонстрував Сергій Лабазюк (ВО №188) від депутатської групи «Воля народу». На сайті нардепа та на його сторінці у Facebook є інформація про встановлення вікон у будинку культури, комп’ютеризацію школи, придбання спортивного обладнання, відкриття другої черги водогону, ремонт даху, спортзалу і харчоблоку в сільській школі, відкриття нових приміщень дитячих садочків у селах округу, про додаткові 5 млн грн державних субвенцій, які отримає на свій розвиток округ депутата, придбання мультимедійного комплексу для школи та заміну дверей для фельдшерсько-акушерського пункту, а також про залучення коштів на капітальний ремонт приміщення ФАПу та заміну віконних блоків у сільському будинку культури – усе за кошти з державного бюджету.

«Депутат Верховної Ради України Сергій Лабазюк невпинно працює над покращенням умов життя мешканців свого округу. Вкотре за сприяння парламентаря місцеві бюджети отримають додаткове фінансування. Завдяки старанням нардепа на розвиток 188-го округу спрямують п’ять мільйонів державних субвенцій. Відповідну постанову №423-р днями підписали у Кабінеті Міністрів», – повідомляють на сайті нардепа у публікації «188-мий округ Сергія Лабазюка отримає на розвиток додаткових п’ять мільйонів гривень державних субвенцій».

11 12 2018 Labaziuk 5mln piar khmelnytskyi

Не знехтував можливістю «попіаритись» на темі залучення державних грошей і народний депутат Роман Мацола (ВО №190), який представляє «БПП «Солідарність». На його сайті можна прочитати про чотири ініціативи, реалізовані за бюджетні кошти на окрузі депутата. Дві з них – закупівля комп'ютерної техніки для шкіл міста Славути та Понінківської ОТГ. Крім того, як інформує сайт депутата, додаткові 100 тис. грн з державного бюджету було виділено сільській раді на окрузі Романа Мацоли для встановлення вуличного освітлення та 670 тис. грн – на закупівлю ігрових комплексів для шкіл округу.

11 12 2018 Matsola koshty piar khmelnytskyi

У результаті моніторингу спостерігачі ОПОРИ з’ясували, що тричі на сайті «БПП «Солідарність» повідомляли про те, як «залучає» кошти на свій округ народний депутат Андрій Шинькович (ВО №189). Так, за інформацією на партійному веб-ресурсі, у серпні нардеп «зустрівся з виборцями, прозвітував про свою роботу. В минулому році депутат залучив 150 тис. грн бюджетних коштів на капітальний ремонт покрівлі дитячого садка»; у вересні «Андрій Шинькович завітав у Кошелівку, привітав зі святом першокласників та учнів, батьків та педагогічний колектив. В 2017 році народний депутат залучив з державного бюджету 500 тис. грн на капітальний ремонт покрівлі школи», а в жовтні побував на ювілеї будинку культури, на капітальний ремонт якого раніше «залучив понад 250 000 гривень».

11 12 2018 Shynkovych koshty piar khmelnytskyi

Дві публікації про освоєння коштів з держбюджету в окрузі позафракційного народного депутата Олександра Гереги (ВО №192) є на сайті партії «За конкретні справи». «Наприкінці минулого року до району надійшло дві субвенції – з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Спочатку – 3 млн гривень, потім – ще 5. Ці кошти вдалося залучити за сприяння та допомоги народного депутата України Олександра Володимировича Гереги. І на сьогодні вони вже освоєні», – повідомляють у матеріалі «Городоцька лікарня стане оснащеною та найкращою в області». Крім того, пишуть на веб-ресурсі, за співфінансування з державного бюджету було відремонтовано Городоцьку початкову школу. Подяку від педагогічного колективу закладу розміщено на партійному сайті.

11 12 2018 Hereha shkola piar khmelnytskyi

Один випадок «піару» на популярній темі надання грошей з бюджету ОПОРА зафіксувала у представника «БПП «Солідарність» Сергія Мельника (ВО №187). У червні на сайті газети «Проскурів» опублікували матеріал «Нове оснащення для вибухотехніків», у якому, зокрема, зазначено: «Асигнування в державному бюджеті в сумі 3 мільйони гривень для придбання спеціального автомобіля й обладнання з’явились за ініціативи народного депутата Сергія Мельника під час розгляду Державного бюджету на 2018 рік у другому читанні, коли до нього було внесено відповідні поправки за бюджетною програмою «Забезпечення діяльності підрозділів, установ та закладів Національної поліції України».

11 12 2018 Melnyk vybuhotehnika piar khmelnytskyi

Про ймовірну причетність до виділення для потреб округу державних коштів нардепа Віктора Бондаря (ВО №191), який представляє у парламенты депутатську групу «Партія «Відродження», один раз інформували на партійній сторінці у Facebook. «За сприяння голови Партії «Відродження» Віктора Бондаря у с. Осламів Віньковецького району на Хмельниччині відкрилося пожежне депо, яке обслуговуватиме вісім населених пунктів. На облаштування приміщення та придбання пожежного авто з обладнанням були спрямовані кошти з держбюджету», – йдеться у дописі.

11 12 2018 Bondar depo piar khmelnytskyi

Як зазначає координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області, наголошуючи на своїй участі (сприянні, допомозі) в залученні державних коштів на їхні округи, народні депутати намагаються здобути електоральні переваги на найближчих виборах. При цьому їхні дії можуть мати ознаки зловживання бюджетним ресурсом для власного «піару».

З огляду на це, Громадянська мережа ОПОРА вкотре нагадує про важливість зміни механізму виділення державних субвенцій, про необхідність підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів та дотримання принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. Для цього ОПОРА підготувала ґрунтовні рекомендації. З всеукраїнським дослідженням можна ознайомитись за посиланням.