В останні дні осені та першій декаді грудня партійці провели в регіоні 5 благодійних заходів. Про це вони повідомляли на власних сайтах, сторінках у соціальних мережах, місцевому телебаченні та регіональній пресі.

У колі благодійних інтересів політиків – діти, люди похилого віку, соціально незахищені категорії громадян.

У день людей з інвалідністю, який відзначається 3 грудня, представники ВО «Батьківщина» побували з подарунками у спеціальному реабілітаційному навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І ступеня – дошкільний навчальний заклад № 34». Одразу кілька місцевих інтернет-видань розмістили публікацію під заголовком «Сумські «батьківщинівці» завітали з подарунками до особливих дітей». На фото зображені керівник окружної партійної організації ВО «Батьківщина», перший заступник міського голови Володимир Войтенко, депутат обласної ради від фракції «Батьківщина» Віра Мотречко, яка також є  заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, та депутат міської ради від фракції «Батьківщина» Олег Левченко.

10 12 Sumy byut podarunki dstyam

У публікації зазначено, що подарунками були «фрукти та різні смаколики».

10 12 Sumy Byut podarunki

Фото: Sumypost

ГО «Батьківщина Молода» м. Суми, яка є молодіжною організацією ВО «Батьківщина» 4 грудня анонсувала у соцмережах благодійну акцію «Подарунок під подушку», метою якої є збір речей та коштів для дитячого будинку «Малютка» та Ульянівської школи-інтернату. Відомо також, що на 15 грудня запланований благодійний концерт на території торгівельно-розважального центру «Євробазар», ініціаторами якого також виступає згадана політична сила.

Ще одним приводом для благодійності є спортивні досягнення дітей та молоді. Грошову премію від депутата обласної ради Дмитра Кірюхіна отримала роменчанка Вікторія Кайріс, яка на світовому чемпіонаті з кікбоксингу у листопаді цього року отримала дві «бронзи». Сума подарунку становить 1000 гривень. Як йдеться у публікації видання «Новий погляд» від 5 грудня, народний обранець також фінансово допоміг спортсменці потрапити на змагання.

10 12 Sumy kiruhin sport

Іншій сумській команді кікбоксерів, вихованцям Сумської дитячо-юнацької спортивної школи «Колос» допомогли представники «Українського об’єднання патріотів – УКРОП. У публікації, розміщеній  у місцевому інтернет-виданні «MediaSumy» 3 грудня, спортсмени дякують за допомогу в підготовці поїздки  зокрема і голові обласної організації УКРОПу Владиславу Луговому.   

Ця ж сама політична сила долучилась в останні дні листопада до святкування першої річниці місцевого Клубу «Діти війни». Як йдеться у сюжеті місцевого телеканалу,  упродовж року партійці організовували для клубу екскурсії, зокрема подорож на страусину ферму до Тростянця, відпочинок на курортному Буковелі. Партійці надають людям матеріальну допомогу та безкоштовні юридичні консультації.

Частина представників клубу вже є членами партії. Про це сказав у сюжеті заступник голови Сумської організації партії ПП «УКРОП» Олег Шестак. Нині членами клубу є 250 людей похилого віку.

10 11 Sumy Ukrop

«Виборча благодійність стала нормою для політичних партій напередодні виборів. При чому вона стала нормою для більшості партій. Кандидати вважають за необхідне напередодні виборів відкрити спортивний чи дитячий майданчик, роздати обігрівачі, надати  допомогу малозабезпеченим, тощо. Таку технологію можна назвати відвертим підкупом виборців. Виборці мають розуміти, що після таких «подачок», депутат буде намагатися «відбити» свої капіталовкладення», - зазначила у коментарі ОПОРІ політолог Андріана Костенко.

Виборча кампанія ще не розпочалася, тому розцінювати такі випадки як опосередкований підкуп виборців з правової точки зору не можна, скоріше як факти можливого піару з боку політичних сил.

Однак, нагадаємо, що після оголошення проведення виборчого процесу і офіційного початку передвиборної агітації (згідно з частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента» розпочинається кандидатом наступного дня після його реєстрації ЦВК) забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області

тел.:+380663055190

e-mail: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)