У середу, 5 грудня, поліцейські у Галичі затримали хулігана, який підпалив намет політичної партії «Народний фронт». Як повідомили ОПОРІ в секторі комунікації поліції Івано-Франківщини, за цим фактом порушено кримінальне провадження.

Інцидент стався в обідню пору. Поліцейські прибули на місце події і з’ясували, що підпалив намет 25-річний житель Галицького району. Чоловік мав при собі запальничку та спрей з невідомою речовиною, з допомогою яких і підпалив партійний намет. Ніхто з людей не постраждав.

Правопорушника затримали. Як повідомила ОПОРІ прес-секретар  ГУ НП в Івано-Франківській області Лідія Бойко, чоловік зізнався поліцейським, що йому не подобаються такі намети у місті. За фактом підпалу розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

06.12.18 Frankivsk pidpal agitacijnogo nametu Narodnogo frontu

Коментар у представників «Народного фронту» на Прикарпатті ОПОРІ наразі отримати не вдалося.

«У ході спостереження ми відстежуємо всі випадки фізичного перешкоджання здійсненню виборчої активності, факти пошкодження партійних матеріалів чи матеріалів із політичною рекламою, а також всі інші випадки, які містять ознаки перешкоджання здійсненню політичної чи агітаційної активності в ході виборчої кампанії. Це важливо, адже дає змогу оцінити, наскільки вільно і безперешкодно проходить виборча кампанія, чи мають можливість усі суб’єкти політичного процесу в рівних умовах змагатися за симпатії виборців. Зібравши та узагальнивши подібні факти,  зможемо оцінити масштаби такого явища та його вплив на виборчий процес», - роз’яснив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Як пояснює радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, до офіційного початку виборчого процесу такий інцидент можна розглядати лише як хуліганські дії.

«Якщо б подібний випадок трапився під час виборчої кампанії, згідно зі статтею 157 ККУ його можна було б розцінювати як такий, що має ознаки перешкоджання діяльності кандидата. Хоча досвід попередніх кампаній показує, що поліція неохоче вдається до такої кваліфікації. Правоохоронним органам варто звертати особливу увагу на такі інциденти. Їхня кількість може зрости з офіційним початком агітаційної кампанії. Обов’язок поліції – не лише реагувати, але й намагатися запобігти подібним випадкам. Для цього доречно, зокрема, посилити патрулювання районів, де розташовуються намети, здійснюється агітація, а отже – відбувається масове скупчення людей», – зазначила Ольга Коцюруба.

Нагадаємо, що вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року. Виборча кампанія повинна офіційно стартувати 31 грудня 2018 року.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)