Очільником Закарпатського обласного осередку партії «Основа» став Мирослав Гісем, який у 2015 році був кандидатом до обласної ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і, згідно з інформації сайту Центральної виборчої комісії, досі має статус кандидата.

Мирослав Гісем на Закарпатті відомий як співвласник одного з комерційних банків.  Його, як керівника обласної організації політичної партії «Основа» у середу, 05 грудня, журналістам представив лідер цієї політичної організації Сергій Тарута та голова партії Андрій Ніколаєнко.

«Мені дуже приємно, що така особистість як Мирослав Гісем приєднався до нашої команди. Це знакова людина для Закарпаття, яка дуже багато сприяла за останні 25 років тому, щоб на території цієї області люди, які хотіли займатися реальними справами, могли отримати фінансування, кредитування розвивати власну справу» – сказав під час зустрічі із ЗМІ голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко.

«Я готовий своїм ресурсом, який я маю за 24 роки банківської діяльності, завдяки обслуговуванню різних напрямків бізнесу нашого краю, доповнити до нашого спільного успіху і рухатися вперед» – розповів Мирослав Гісем про те, чому приєднався до команди.

5 12 2018 Zakarpattia hisem 2

Як відомо із сайту ЦВК, Мирослав Гісем на місцевих виборах 2015 року набрав 19,9326% голосів виборців до Закарпатської обласної ради  і  посів 22 місце у так званому партійному списку. Воно стало непрохідним, оскільки партія БПП “Солідарність” за підсумками голосування, отримала 15 депутатських крісел

«Я не є кандидатом.  Я балотувався в обласну раду, але я не є кандидатом» – зазначив Мирослав Гісем у коментарі представнику ОПОРИ щодо його статусу кандидата до Закарпатської обласної ради від «БПП.Солідарність».

«Якщо є такі питання, я буду звертатися до комісії», – додав він.

Оскільки рішень виборчих комісій про зняття Мирославом Гісемом його кандидатури із списку «БПП «Солідарність» немає, у випадку складання повноважень 7 чинними депутатами обласної ради від «БПП «Солідарність» саме керівник Закарпатської «Основи» отримав би депутатське крісло, як «черговий» у списку.

5 12 2018 Zakarpattia hisem

А у випадку потенційного балотування в органи місцевого самоврядування від партії «Основа» у кандидата потенційно могли б виникнути труднощі, оскільки у чинному виборчому законодавстві наголошується, що на виборах  кандидат повинен бути зареєстрований лише від однієї політичної партії.

«Втім судова практика переважно на стороні кандидатів, - зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА - Наприклад, у рішеннях у справах № 813/3655/17, 806/2879/17, 806/2790/17 суд встановив, що заборона поширюється на висування кандидата у депутати одночасно від різних політичних сил лише в межах проведення одного виборчого процесу. Тобто, кандидат від однієї політичної сили на місцевих виборах 2015 року може через суд відстояти свій намір бути кандидатом від іншої політичної сили на виборах сьогодні чи у найближчому майбутньому. Центральна виборча комісія надсилає на місця повідомлення з інформацією про те, що кандидати включені до списків кандидатів від інших політичних сил на виборах 2015 року, але територіальним виборчим комісіям не надано конкретних вказівок, які рішення приймати щодо таких кандидатів. Секретаріат ЦВК радить комісіям  читати закон і приймати рішення. От комісії на місцях і приймають рішення щодо так званого подвійного балотування на свій розсуд. Десь кандидата уже від іншої політичної сили реєструють на нових виборах, а десь - ні, мотивуючи це тим, що він уже є кандидатом від іншої політичної сили, отже не може балотуватися від ще однієї, іншої партії».

Згідно з інформацією із сайту ЦВК, на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року, на 64депутатських крісла у Закарпатській облраді, претендували 693 кандидати від 16 партій.  Відповідно за нормами чинного законодавства, ці 693 особи й нині залишаються кандидатами до облради, якщо вони не написали заяв про відмову від балотування. 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)