Найбільш популярними напрямками для візитів потенційних кандидатів є: Черкаська, Кіровоградська, Івано-Франківська та Одеська області. Натомість найменш відвідуваними в переліку регіонів були Сумська, Миколаївська, Луганська і Закарпатська області. А серед понад 70 осіб VIP-агітаторів на користь потенційних кандидатів зафіксовано 28 народних депутатів, письменника, співака та колишнього Президента країни. Про це розповіли експерти Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції 31 жовтня в Києві.

Як і у попередні роки, ОПОРА до початку офіційного старту виборчого процесу оцінює підготовчий процес та фіксує прояви та особливості дочасних передвиборчих кампаній потенційних кандидатів на найвищу посаду в країні. З 1 жовтня громадські довготермінові спостерігачі розпочали свою діяльність в усіх регіонах України і вже зафіксували масштабну публічну діяльність з ознаками передвиборної агітації з боку потенційних кандидатів.

31 10 2018 pr conf Kliuzhev 4Як зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, ще з серпня окремі політичні гравці розгорнули масштабну публічну діяльність, яка має всі ознаки передвиборної агітації. «Юридично явище передвиборної агітації існує лише в межах виборчого процесу та стартує з моменту реєстрації кандидата в ЦВК і включає в себе здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата. На практиці ж, потенційні суб’єкти виборчого процесу вдаються до проведення агітаційних заходів, розміщення та розповсюдження агітаційної продукції задовго до початку кампанії. Тим самим фактично уникаючи будь-якого контролю за дотриманням формальних вимог щодо порядку ведення передвиборної агітації та її фінансування. Станом на кінець жовтня спостерігачі ОПОРИ фіксують публічну активність потенційних суб’єктів виборчого процесу у всіх регіонах України», – підкреслив він.

У вересні–жовтні найбільш системну і масштабну передвиборну активність здійснювали четверо потенційних кандидатів на посаду Президента України: Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Андрій Садовий та Олег Ляшко. Вони одночасно вдавалися до використання різних форм публічної діяльності (проведення публічних заходів і виступів, зовнішня і медійна реклама), територіально охопивши більшість регіонів України.

«Найвищий рівень активності щодо візитів у регіони в Олега Ляшка. Він охопив заходами 13 областей України, до яких було здійснено 16 окремих візитів, відвідав орієнтовно 27 населених пунктів і провів 44 тематичні заходи. Деякі регіони, що становлять електоральний інтерес у потенційних кандидатів, вони відвідували більше одного разу. Так, двічі Юлія Тимошенко приїздила у Дніпропетровську область, а Олег Тягнибок – в Івано-Франківську. Двічі відвідували окремі регіони Олег Ляшко (Чернігівська область) і Петро Порошенко (Львівська область)», – розповів експерт.

Найбільша кількість потенційних кандидатів (8 осіб: Олег Ляшко, Олег Тягнибок, Роман Безсмертний, Валентин Наливайченко, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Сергій Тарута і Юрій Дерев'янко) відвідали Черкаську область. Також популярними напрямками візитів є Кіровоградська, Івано-Франківська та Одеська області. Натомість найменш відвідуваними в переліку регіонів були Сумська, Миколаївська, Луганська і Закарпатська області.

За словами Олександра Клюжева, зазвичай основною цільовою аудиторією потенційних кандидатів під час візитів були представники ЗМІ, партійні функціонери та активісти громадсько-політичних структур. Разом з тим найбільш типові групи виборців, з якими зустрічалися політики, це – студенти, молодь, військовослужбовці, а також працівники закладів освіти та охорони здоров’я. Найбільш популярними форматами заходів були проведення прес-конференцій, зустрічі з трудовими колективами (освітян, медиків, промисловців, аграріїв) і вуличні заходи (зустрічі з виборцями). Окремі кандидати дотримувалися спеціально розроблених для цілей візитів форматів заходів, таких як партійні праймеріз чи дискусійні форуми.

До переліку суб’єктів дочасної агітації належать не лише потенційні кандидати в Президенти, але й впливові особи, які здійснюють системну публічну діяльність на користь чи в інтересах конкретного кандидата (так звані VIP-агітатори). Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА також уважно аналізують активність таких осіб, їх статус та форми підтримки потенційних кандидатів.

У вересні – жовтні ОПОРА виявила понад 70 осіб, які одноразово або періодично залучалися до агітаційної кампанії на користь потенційних кандидатів. Основну категорію агітаторів складають народні депутати – 28 осіб. А серед відомих творчих осіб до заходів потенційних кандидатів активно залучалися письменник Василь Шкляр (на користь Олександра Шевченка) і співак Олександр Пономарьов (на користь Юлії Тимошенко). Перший Президент України Леонід Кравчук брав участь у публічному заході у Львові, на якому ним була висловлена підтримка потенційній кандидатці Юлії Тимошенко.

Крім того, потенційно небезпечною тенденцією, з точки зору загрози зловживання адміністративним ресурсом, є публічне позиціонування і поведінка окремих керівників обласних державних адміністрацій, які фактично починають діяти як агітатори потенційного кандидата. Зокрема голови Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко, Житомирської ОДА Ігор Гундич, Миколаївської ОДА Олексій Савченко, не цілком дотримуючись принципу політичної неупередженості, висловлюють публічну підтримку потенційному кандидату Петру Порошенку та регулярно долучаються до проведення спільних заходів із відкриття об’єктів інфраструктури.

«Враховуючи досвід попередніх кампаній, посадовим особам необхідно чітко розмежовувати офіційну та передвиборчу активність після офіційного старту виборчого процесу. Це є законодавчим зобов’язанням, яке сприяє конкурентності виборів і попереджує зловживання адміністративними ресурсами», – наголосив Олександр Клюжев.

31 10 2018 pr conf Kliuzhev 2

Повний текст звіту читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/vybory/45542-pershyy-zriz-dochasnoyi-ahitatsiynoyi-kampaniyi-potentsiynykh-kandydativ-na-post-prezydenta-ukrayiny-ta-protsesu-pidhotovky-do-ofitsiynoho-pochatku-vyborchoho-protsesu-veresen-zhovten-2018-roku

За коментарями звертайтесь:

Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 063 630 00 68

e-mail: [email protected]