В Ужгороді та інших містах Закарпатської області обладнано не всі місця для агітації, які були визначені виконкомами міських рад. За деякими адресами, де мали б бути агітаційні дошки – їх не зафіксовано. Такі випадки помітили спостерігачі ОПОРИ шляхом точкового моніторингу окремих відведених місць для агітації. Відзначимо, що на час моніторингу майже ніде не було зафіксовано власне друкованих матеріалів агітації, натомість там – приватні оголошення чи інша реклама. 

В Ужгороді та Мукачеві не на всіх місцях, які були визначені виконкомами міських рад, є дошки для агітації. Наприклад, в Ужгороді спостерігач ОПОРИ зафіксував дві агітаційні тумби (біля будинку побуту) на пл. Ш. Петефі та на пл. Кирила і Мефодія (на початку вул. Заньковецької), які заліплені різного роду приватними оголошеннями.

У Мукачеві спостерігач ОПОРИ помітив агітаційну дошку у Провулку Пасаж, що у центрі міста, на якій також розміщена купа різних оголошень, саме агітаційних матеріалів там не зафіксовано.


У Тячівському районі із 6 визначених місць для друкованих матеріалів, які промоніторив представник ОПОРИ, на двох відсутня дошка для оголошень – за адресами – село Руське Поле (на фасаді будинку культури), вулиця Травнева, 25 та  село Округла, вулиця Шевченка, 4.

Варто нагадати, що згідно з Законом «Про вибори Президента України» (ч. 21 ст. 64) забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Будинок культури є муніципальним приміщенням, отже розміщення там агітації може суперечити Закону. Представники ОПОРИ найближчим часом звернуться до місцевої влади із інформуванням про вимоги Закону , а у випадку фіксації порушення повідомлятимуть  у поліцію.

На Рахівщині є дошка для оголошень на центральному мості, біля терапевтичного відділення районної лікарні. У відділенні пошти місце для агітації не відвели, однак у переліку, який вказаний у розпорядженні міського голови Рахова від 2 січня 2019 років, воно було.

У відповідь на  запит спостерігача ОПОРИ, у Воловецькій РДА повідомили про дві адреси для розміщення політичної агітації у селищі  Воловець: вул. Карпатська – тут біля входу в парк – стенди  повністю обладнані; вул. Фабрична,2, біля будинку культури – за цією адресою місць для агітації не зафіксовано.

У Міжгірській РДА зазначили 3 адреси, де б мали обладнати місця для агітації. Одна із них – селище Міжгір’я, вул. Шевченка, 18. Як зафіксував представник ОПОРИ, за такою адресою знаходиться Міжгірський професійний ліцей. Втім у приймальні ліцею спостерігача ОПОРИ  заперечили наявність місць для агітації у приміщенні та дворі ліцею, в ході огляду спостерігач також не знайшов жодних агітаційних продуктів. Також за адресою вул. Шевченка, 75 облаштованих місць для агітації не виявлено. На вул. Хустська, 13 знаходиться Міжгірська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів. Директор навчального закладу категорично заперечив наявність місць для агітації на території та у приміщенні  школи.

У Сваляві місцева влада також визначила 3 адреси, за якими можна розміщувати друковані агітаційні матеріали – м. Свалява, пл. Головна, 1а (автобусна зупинка) – інформаційні стенди знаходяться за автобусною зупинкою вул. Київська (автовокзал) – площі для агітації виявити не вдалося ані в приміщенні автостанції, ані зовні, вул. Визволення («ОРС» - магазин) – інформаційний стенд знаходиться на автобусній зупинці неподалік магазину «ОРС» на вул. Визволення, 95.

Також спостерігачі ОПОРИ перевіряли визначені місцевими радами місця для розміщення друкованої агітації у Берегові, Виноградові та селах – Мужієво, Бене, Нове Село, Підвиноградів, селищі Вилок. У всіх місцях передвиборча агітація відсутня. Однак для матеріалів агітації відведені стіна Берегівського будинку культури (що не відповідає нормі Закону), фасад будівлі «Укртелекому» у Виноградові, дошка оголошень навпроти сільської ради у селі Підвиноградів, дошка оголошень у с. Нове Село перед приміщенням сільської ради, Будинку культури.

Згідно з частиною 4 статті 59 Закону «Про вибори Президента України» місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення України порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також відповідно до статті 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами-розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазначимо, що відповідно до частини 1 статті 57 Закону «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. А відповідно до частини 4 цієї ж статті передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.