У Краматорську, Дружківці та Костянтинівці в ніч з 21 по 22 лютого на вулицях з’явились плакати з надписами «Донбас Юля» та зображенням колючої проволоки.

За словами представників ВО «Батьківщина», невідомі  одночасно обклеїли у трьох містах на Донеччині стовпи, стіни магазинів, дерева, зупинки та інші об'єкти плакатами з колючим дротом і написами Донбас і Юля.

«Виявивши відповідну поліграфію у Дружківці, я, разом з однопартійцем,  викликала поліцію аби зафіксувати відповідний факт та вимагати від представників правоохоронних органів подальшого розслідування», - у коментарі ОПОРІ представниця ВО «Батьківщина» та депутатка від цієї політичної сили у Дружківській міській раді Тетяна Бухаркова.«Ця поліграфія була масово поширена у нашому місті. Район магазинів «М’ясна весна», «Апетит», колишній магазин «Росія», автобусна зупинка біля ринку «Росток» неподалік від площі Соборної – таку географію обрали невідомі для поширення цих плакатів. І враховуючи той факт, що ця поліграфія є самоклейкою, то ці люди свідомо обирали не пористу поверхню, а гладку, бо лише на такій поверхі вони могли міцно триматися», - деталізувала Тетяна Бухаркова.

«Прошу вас прийняти заходи щодо невідомих мені осіб, які розклеїли плакати з антиагітаційним змістом лідера партії, яку я очолюю у Дружківці, що може призвести до втрати голосів виборців і вплинути на підсумок – результати голосування», - йдеться у заяві поліції від Тетяни Бухаркової та Михайла Самородова.

Нагадаємо, також спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Слов’яньску поліграфічну продукцію з ознаками «чорного піару».

«Просимо всіх суб’єктів виборчого процесу дотримуватись правил ведення агітації та не виходити за законодавчі рамки. А мешканців Донеччини бути уважними до фактів порушення виборчого законодавства та обов’язково, у разі виявлення подібних фактів, звертатися до правоохоронних органів», - зауважила  координатора спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Нагадаємо, що розміщення друкованих матеріалів поза визначеними органами місцевого самоврядування місцями має ознаки порушення норм благоустрою (ст. 152 КУпАП).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.