Близько 50 правоохоронців 21 лютого під час тренінгу «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» навчалися тому, як розпізнавати і реагувати на порушення виборчого законодавства. Навчання проводили громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ОПОРИ в Харківській області і регіональний координатор ОПОРИ .

«Ми ділимося напрацюваннями спільної групи спеціалістів громадського сектору, МВС, інших структур з поліцейськими, які працюють в полі,  щодо алгоритмів дій в тих чи інших ситуаціях при виявленні фактів, які містять ознаки виборчих порушень. Практика показує, якщо бачення поведінки в тих чи інших ситуаціях є різним у громадських спостерігачів, правоохоронців і інших суб'єктів виборчого процесу, ми отримуємо таку собі какофонію  — здійснюється дуже багато різних дій, які не приводять до результату через різне бачення ролей і алгоритмів, за якими треба діяти. Наша попередня практика роботи з поліцією показує: якщо буде спільне бачення, буде набагато ефективніше працювати. В хорошому плані ми є союзниками для того, щоб вибори в Україні відбувалися чесно, а якщо є особи або структури, які хочуть займатися незаконною діяльністю, їх дії були належним чином оцінені, і вони були відповідним чином покарані», — коментує регіональний координатор  ОПОРИ.

В рамках навчання поліцейські поговорили про типові кейси, які виникають під час виборів і ключові кримінальні і адміністративні правопорушення виборчого процесу, з якими стикаються поліцейські і спостерігачі. Також правоохоронці попрацювали в групах, розбираючи, як ідентифікувати і реагувати на порушення на прикладах конкретних кейсів.

«Тренінг був дуже цікавим, інформативним і результативним, ми розбирали дуже цікаві практичні кейси. Ті знання які ми отримали під час тренінгу дійсно можна використовувати під час виборчої кампанії», — поділилась враженнями слідча Головного управління Національної поліції  в Харківській області Оксана Захарченко.

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.