Майже 70 працівників правоохоронних органів Хмельниччини взяли участь у тренінгу «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу», який 22 лютого провели у Хмельницькому громадські омбудсмени з виборчих прав. Під час навчання представники поліції працювали над навичками з виявлення виборчих порушень та реагування на них.

Разом з тренерами – громадськими омбудсменами з виборчих прав – учасники навчання обговорили основні етапи та законодавчі засади виборчого процесу, проаналізували, яку інформацію можна отримати на сайті Центральної виборчої комісії, попрацювали над суперечливими питаннями, що виникають впродовж виборчої кампанії.

«Попереду в нас вибори президентські, потім парламентські. Це вибори високого рівня, і нам потрібна підготовка та додаткові знання.  Як бачите, учасники сьогоднішнього тренінгу дуже активні, вони беруть участь в обговоренні, дискутують, і я впевнений, що вони візьмуть з цього тренінгу дуже багато корисної інформації, – зазначив Дмитро Міхалець, начальник управління превентивної діяльності ГУНП в Хмельницькій області. – Додам також, що завдання правоохоронців безпосередньо під час виборів полягають в охороні й забезпеченні правопорядку на самій дільниці, охороні бюлетенів та печатки, яка зберігається в сейфі. Це дуже важка робота, яка потребує швидкого й правильного реагування на повідомлення громадян. Ми повинні уміти розрізняти, де справді є порушення, а де може бути провокація. Впевнений, що сьогоднішній тренінг допоможе нам виробити необхідні навички».

Важливою частиною тренінгу стало напрацювання алгоритмів дій під час виявлення конкретних видів порушень. Правоохоронці, працюючи в групах над запропонованими кейсами, визначали типи виборчих порушень, суб’єктів реагування на них, способи запобігання таким випадкам у подальшому.

«Оскільки у системі правоохоронних органів немає спеціального підрозділу, який працює саме із виборчими правопорушеннями, і враховуючи той факт, що вибори не відбуваються постійно, ми не можемо вимагати, щоб кожен співробітник поліції регулярно оновлював свої знання з виборчого законодавства, яке, до того ж, постійно змінюється. Тому метою нашого тренінгу є насамперед обмін досвідом. Ми проводимо такий тренінг уже в четвертому місті і розуміємо, як важливо і корисно акумулювати практику різних областей, різних міст для вирішення суперечливих питань. Крім того, за допомогою тренінгу ми прагнемо посилити спроможність, компетентність та здатність правоохоронців до реагування на виборчі порушення», – наголосила тренерка.

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.