У Миколаєві представники ОПОРИ під час тренінгу «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» 21 лютого розповіли керівникам підрозділів превенції та слідчим відділів Національної поліції, як реагувати на типові адміністративні та кримінальні правопорушення під час виборчого процесу, а також нагадали про особливості голосування та алгоритми дій правоохоронців у випадках виборчих порушень. 

Зокрема, учасники тренінгу обговорили, що є порушенням правил ведення передвиборної агітації та обмежень щодо неї, порядку ведення Державного реєстру виборців та подання відомостей про виборців до органів Державного реєстру виборців, виборчих комісій, де заборонено розміщення агітаційних матеріалів, як класифікуються злочини проти виборчих прав громадян, як виявити підкуп виборця. Окрім того, тренери нагадали про порушення, за які не встановлено відповідальність (підвезення виборців у день голосування, винесення головою або членами виборчої комісії печатки або бланків протоколів за межі виборчої дільниці, заповнення бюлетеня поза кабінкою для голосування).

«Вибори в Україні процес не є щоденним і, відповідно, знання виборчого законодавства, нюанси статей КУпАП та Кримінального Кодексу щодо виборчих правопорушень всім сторонам, які задіяні у виборчому процесі, необхідно актуалізувати. Особливо це важливо для працівників поліції, які знаходяться на передньому фланзі захисту прав громадян. Поліцейські під час тренінгів виявили великий інтерес до розглянутих питань, брали активну участь у розгляді практичних завдань, у обговоренні та моделюванні можливих ситуацій під час виборчого процесу та варіанти реагування поліції на такі ситуації. У відгуках учасники тренінгу підкреслили необхідність частішого проведення таких навчань та суттєве покращення власних знань, навичок стосовно виборчого законодавства й реагування на його порушення», – наголосила тренерка.

Також під час тренінгу працівники Нацполіції мали можливість закріпити свої знання, виконавши практичні вправи.

«Для мене, як для працівника превенції, даний тренінг був дуже корисним, адже тренери допомогли краще розібратися в адміністративних правопорушеннях, пов’язаних із виборчим процесом. Тепер я і мої колеги готові застосовувати отримані знання на практиці», – розповів учасник тренінгу Сергій.

 

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.